Mit tegyél ha szereted a browniet, de diétázol?

2018.06.09 17:49

Szereted a browniet, de az egészséges táplálkozás híve vagy? Vagy éppen diétázol? 

Számomra a brownie az ellenállhatatlan sütik közé tartozik, azonban mégis elkerülöm a hagyományos változatát, mert óriási energiabomba, tele – a szervezet számára – felesleges cukorral és zsiradékkal. 

A jó hír az, hogy diéta alatt sem kell lemondanod róla, ha kicserélsz néhány alapanyagot a receptben. 

Olvass tovább, hogyan készítheted el tápanyagdúsabb, de energiaszegényebb változatban.

A héten a rengeteg meló mellett csak 3 edzésre maradt időm. Ma reggel szabadtéri futás lett volna a cél, de a szakadó eső miatt elmaradt, ahogy a délelőttre tervezett lovaglás és Etyek Piknik programunk is. Helyette moziba mentünk, megnéztük a Jönnek a kacsák animációs filmet. 

Téves berögződés

Nem vagyok nagy mozis, utoljára kb. 3 hónapja voltam szintén egy gyerekfilmen, azelőtt pedig tavaly decemberben a barátnőimmel, de valahogy az tűnt fel, hogy az emberek kezében a popcorn és üdítős poharak mérete elképesztő mértékben nő. Számomra az is elszomorító, hogy a mozi büféjében nincs lehetőség legalább 1-2 egészséges nasira, mint pl. zöldségchipsre, előre csomagolt alma-répa szeletekre, édességként pl. protein vagy zabszeletre. Több embernél pedig azt tapasztaltam, hogy szinte kötelezőnek érzik, hogy a film alatt feltétlen el kell fogyasztaniuk 2 liter pattogatott kukoricát 1 liter kóla kíséretében…

Miért?

Erre a legtöbb esetben azt a választ kapom, hogy nincs mozi popcron-kóla-nachos nélkül, mert a mozi mellé KELL a pattogatott kukorica, kóla, M&M. 

Kell? Ezt ki mondja, hogy kell? Vagy csak úgy engednek be a moziba, hogy ha viszel magaddal legalább egy közepes méretű kukoricát és 1 liter kólát? Anélkül még a jegyet sem veheted meg?

TÉVEDÉS. Nem kell. Ez egy téves berögződés, amin egyedül TE  tudsz változtatni, azzal, hogy ha figyelsz az egészségedre, és egész egyszerűen nem veszed meg. 

És ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanod az élvezetőkről, mint ahogy a brownie esetében sem. Az evést, ízeket úgyis lehet élvezni, hogy nem romboljuk vele az egészségünket.  Nincs másra szükséged, csak némi tudatosságra.

A brownie esetében is kicseréltem az alapanyagokat, így kaptam egy cukor és tejmentes, szénhidrátcsökkentett proteinben gazdag egészséges változatot. 

Receptért katt. a képre:

Mit tegyél ha szereted a browniet, de diétázol?

Azért mert odafigyelsz az egészségedre, vagy le szeretnéd adni a súlyfelesleget, esetleg inzulinrezisztenciában érintett vagy, nem kell lemondanod a finom ízekről. Ha átalakítod a hagyományos recepteket azzal, hogy kicseréled az alapanyagokat, számos tápanyagszegény felesleges kalóriát meg tudsz spórolni, ami csak ártana a szervezetednek. 

És nem, nem kell egyszerre az egész étrended gyökeresen átalakítanod..úgysem menne egyszerre… nekem sem ment, 8 éve alakítgatom a táplálkozásom folyamatosan. 

Az egyik nagyon kedves ismerősöm, aki súlyfelesleggel rendelkezett csak annyit tett első lépésként, hogy elhagyta a kenyeret és a köretet lecserélte barna rizsre, és egy hónap alatt rögtön 5 kg-ot fogyott. Ez igazán nem mondható drasztikus változtatásnak és mégis mekkora eredménye van. Nem beszélve arról, hogy a fogyás mellett jobb lett a közérzete, nem puffad, szebb lett a bőre, egyszóval sokkal jobban érzi magát. 

A lényeg, hogy törekedj a tudatosságra, haladj lépésről lépésre, és ami nagyon fontos, hogy ne feledd: lemondás helyett átalakítunk! 

Vélemény, hozzászólás?