Mitől gyors, mitől lassú az anyagcsere? Ez befolyásolja a fogyásod…

Mitől gyors, mitől lassú az anyagcsere? Ez befolyásolja a fogyásod…

2014.03.24 12:43

Egy elég mozgalmas hétvégén vagyunk túl, kertrendezés, családlátogatás, edzések, így nem is volt egy percnyi időm sem, hogy írjak.

Az én kis makákómnak már határozottan érződik felül a foga, még nem bújt ki, de már lehet érezni, hogy lesz ott valami. Olyan kíváncsi vagyok, hogy hogyan fog kinézni majd 1 foggal, biztosan vicces lesz 🙂 főleg azért, mert rengeteget mosolyog, így azaz egy fogacska majd kilóg a szájából :)))

A szobáját, meg a nappalit már gurulva bejárja, egyenlőre úgy néz ki, hogy nem a mászás mellett döntött, hanem rájött, hogy a gurulással remekül eljut mindenhova, így ebben a formában közlekedik.

Szombaton és vasárnap is sikerült eljutnom edzeni. Szombaton csak 1 kondi óra fért bele, vasárnap egy kondi óra és némi súlyzós edzés karra és mellizomra.

                lórúgás, tricepsz gyakorlat

Már több bejegyzésemben is beszéltem olyan tényezőkről, amelyek nehezíthetik a fogyást, illetve a formás alak elérését, úgy, hogy talán nem is gondolunk rá, hogy ez lehet a hiba a gépezetben.

Sokan talán azt sem gondolják, hogy a sikeres diéta egyik kulcsa az, hogy folyamatosan pörögjön az anyagcsere. Ugyanis az anyagcsere gyorsasága határozza meg, hogy milyen gyorsan tudod elégetni a kalóriákat.

A tavaszi fogyókúra dömpingben a villámgyors fogyást ígérő kúrák leginkább a drasztikus kalóriacsökkentésre épülnek. Ha belevágsz egy ilyen fogyókúrába, ezzel csak azt éred el, hogy a szervezeted villámgyorsan tartalékra kapcsol, és az anygacseréd akár 50%-ára is visszaeshet. Mindemellett a kúra alatt jelentős izmot veszítessz, ami szintén tovább lassítja az anyagcseréd. Tehát az, hogy hányszor eszel egy nap, és milyen minőségű tápanyagokat viszel be a szervezetedbe, valamint, hogy mennyi izomzattal rendelkezel (milyen a test zsír-izom arányod), nagyon is befolyásolja az anyagcseréd gyorsaságát. Emellett az anyagcsere sebessége függ, még az életkortól, nemtől, és valamilyen mértékben a genetikától is. 40 éves kor felett, ha valaki ülő életmódot folytat, akkor minden 10 évben 5%-al lassul az anyagcseréje, mindemellett az öregedéssel egyidejűleg nem törvényszerű az anyagcsere lelassulása, rendszeres mozgással, és megfelelő étkezéssel folyamatos mozgásban tartható.

Tehát a rendszeres napi 5-6 étkezéssel, minőségi tápanyagokkal, megfelelő folyadék bevitellel (napi legalább 3 l víz) és rendszeres mozgással, folyamatosan mozgásban tarthatod az anyagcseréd, ami -ahogy fent is említettem- a diéta sikerének egyik kulcsa.

Vélemény, hozzászólás?