Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

Mit igyunk edzés közben?

2015.08.03 21:57

A hétvégénket Dombóváron a Gunaras hotelben és fürdőben töltöttük.

Szerencsénk volt az időjárással, péntek délutántól egészen vasárnapig ragyogóan sütött a nap, nagyon jól éreztük magunkat, a gyerkőc végtelenül élvezte, hangosan kacarászva járkált a medencében és folyamatosan becsatlakozott más társaságokhoz is bandázni.

Szombaton átmentünk Bikalra a Reneszánsz Élménybirtokra, nagyon tetszett, bár ez egy picit nagyobb gyerekeknek való, akik jobban be tudnak már kapcsolódni a kézműveskedésbe, játékokba és egy lovagi tornát is nyugodtan végig tudnak ülni, nem úgy, mint az én kis kétévesem. Ha nagyobb lesz, egész biztosan visszamegyünk majd vele, mert tényleg egy élmény, amit ott kap az ember, lehet kosarat fonni, ólomkatonát festeni, fazekaskodni, mézeskalácsot sütni, lovaskocsizni és lovagolni, szóval egy egész napos program a családoknak. Engem meggyőzött. 🙂

Szombat este bringát béreltünk és vacsi után elindultunk tekerni egyet, azonban 20 perc után fordulhattunk vissza, a kis Törperős annyira elfáradt a sok élmény közepette, hogy elaludt a hátam mögött a biciklin. 😀

Ha teljesen őszinte akarok lenni akkor, ha most komoly diétát folytattam volna a hétvégén, egész biztosan éhen haltam volna. A hotel éttermében félpanziós ellátásban sajnos diétás ételt egyáltalán nem tudtam választani, kivéve a saláta leveleket. Megpróbáltam kihozni a lehető legjobbat az adott választékból, bár egyáltalán nem volt könnyű. Lehet, hogy éppen azt a két napot fogtam ki, amikor a diétás szakács szabadságon volt?? Lehet…

 Ami pozitív csalódás volt számomra, az a strandbüfé. A klasszikus strandkaják mellett ott szerepelt az étlapon a saláta, ráadásul több féle verzióban is. 🙂

Ma visszatértünk a rendes kerékvágásba, délelőtt személyi edzések, délután FittAnyu gerincedzés program videó forgatás, aztán irány a gyerkőcért a bölcsibe, itthon homoktorta készítés, traktorozás, motorozás, focizás, mesenézés, vacsorázás, fürdetés és altatás. Holnap kezdjük előlről.

Jár hozzám egy lány személyi edzésre, aki már nem először lett rosszul edzés közben, mert hirtelen leesett a vércukorszintje úgy, hogy edzés előtt megfelelő táplálékot vitt be a szervezetébe. Eleinte mindig egy fél literes ásványvizes üveggel jelent meg, amiben sima vizet hozott magának az edzés alatti folyadékpótlásra. Javasoltam neki, próbáljuk ki azt, hogy a sima vízhez tegyen szőlőcukrot és ezt kortyolgassa edzés közben, ez hamar meg is oldotta a problémát, azóta sokkal jobban bírja az edzéseket és elmúltak a rosszullétek is.

Az edzéstervünk mellé sokszor személyre szabott folyadéktervet érdemes készíteni az edzések előtt, hisz a folyadékveszteségünk függ a választott mozgásformától, annak intenzitásától és hosszától,  a környezeti tényezőktől és nem utolsó sorban az egyéni tulajdonságoktól, mint pl. a verejtékezés mértéke. Azzal is fontos számolnunk, hogy csak edzés előtt és után vagy közben is leheteőség van folyadékpótlásra, valamint kalkuláljunk a hőmérsékleti viszonyokkal is, ez is nagyban befolyásolja a folyadékigényünket.

A sportoláshoz érdemes jól hidratált állapotban hozzákezdeni, ugyanakkor kellemetlen lehet, ha előtte jól tele isszuk magunkat, éppen ezért érdemes az intenzív mozgás miatt megnövelt folyadékmennyiséget arányosan elosztani a nap folyamán.

Mindig figyelj oda  tested jelzéseire (vizelet színe, hogyan érezted magad edzés közben, milyen volt a teljesítményed, volt e nagy súlyveszteség edzés után?)  amelyek támpontot adhatnak a megfelelő folyadékbevitelhez.

A verejtékezéssel nemcsak vizet vesztünk a mozgás során, hanem fontos ásványi anyagok és só is távozik a szervezetünkből, amit pótolnunk kell. A veszteség mértéke függ a mozgás  fajtájától, intenzitásától, időtartamától. Ha pl. edzés végére látványos sófoltok jelennek meg a ruhádon, a sima víz nem a legmegfelelőbb folyadék pótlás a számodra edzés közben és után.

Azonban vannak, akik túlértékelik a mozgás intenzitását és időtartamát és edzés előtt, közben és után is öntik magukba a különféle cukros sportitalokat, aztán meg csodálkoznak, hogy hiába mozognak mégsem fogynak. Ezzel is óvatosan kell bánni, a sportitalokat pedig használjuk céloknak megfelelően!

A nők körében igen népszerűnek látom az L-karnitines italokat edzés közben fogyasztva. Ez -ha fogyni szeretnénk- lehet egy jó alternatíva, de alaposan nézzük meg a cimkét, hogy van e benne cukor, mert van olyan gyártó, aki előszeretettel ízesíti cukorral az egyébként zsírégető italnak feltüntetett termékét. És melyik az a cukor, ami zsírt éget??? Ha L-karnitines italt választunk edzés alatti folyadékpótlásra, mindenképpen keressük a cukormentes termékeket.

Ha bizonytalan vagy a személyre szabott folyadékbeviteli terv összeállításával kapcsolatban, szívesen segítek Neked egy egyénre szabott program kialakításában:

Vélemény, hozzászólás?