Milyen diétát kövessek, hogy elérjem a célom?

2013.07.25 16:40

Népszerű kérdés a nők körében. Fogyni, feszesedni, formálni szeretnénk a testünket, és ezért hajlandóak vagyunk ezerféle divat diétát, csoda kapszulát is kipróbálni. Célunk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, éhezés, és mozgás nélkül a lehető legtöbbet adjuk le testsúlyunkból. Ja, és persze mindezt úgy, hogy formás, feszes legyen a fenekünk, combunk, vállunk, karunk, sehol ne lógjon semmi, és ne legyen narancsbőrünk sem.

Rossz hírem van: sajnos ez ebben a formában nem működik, a célunkért mindíg tenni kell, magától nem hullik az ölünkbe a vágyott alak.

Jó hír viszont az, hogy van rá megoldás, kipróbáltam és működik: ez pedig az edzés és a sporttáplálkozás!

Az első fontos dolog, hogy tedd rendbe a hozzáállásod, mert minden fejben dől el!

Nem elég a diétát átmeneti kúrának tartani, életmódot kell váltani. Ha úgy érzed, hajlandó vagy hosszú távon gondolkodni, akkor az első lépésen már túl is vagy 🙂  Azonban fel kell készülnöd hullám völgyekre is, amikor úgy érzed nehezedre esik tartani az étrended, amikor rossz napod van és legszívesebben csak csokit ennél csokival, amikor megtorpan a fogyás, akkor se feledd: minden fejben dől el, lebegjen a célod a szemed előtt, és folytasd tovább az edzést és a diétát. Most ne gondold azt, hogy ez is egy újabb diéta, ami csupa lemondásokkal, önsanyargatással jár, ez egy életmód, aminek szerves részét képezi az edzés és a sporttáplálkozás, és még az édes ízekről sem kell lemondanod, mert ezen igényedet remekül kielégítik a finomabbnál finomabb fehérje turmixok. 🙂

A második fontos dolog, hogy tudnod kell, hogyan táplálkozz. Célunk ugye az, hogy egészéges maradj, és be tudd tartani a diétád, mindeközben pedig formálódjon az alakod. Ehhez az étrendedben nagy szükség van a fehérjékre. Fehérjékből épülnek fel az izmaid, a bőröd, hajad, az egész tested. Feladatuk, hogy energiával lássák el a sejtjeidet, hozzájárulnak a csontozadot, izomzatod felépítéséhez. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, ezek közül van olyan amit a szervezet maga is képes előállítani, de van olyan, amit a táplálkozás során kell bevinni. Fehérjeforrás lehet a táplálkozás során a tej, tejtermékek, tojás, hal, húsfélék.

A tiszta fehérjék fogyasztásától kevés az esélyed a hízásra, a szervezet ezeket sokoldalúan fel tudja hasznosítani, pl. izmok, szövetek építéséhez. A fehérjéket a szervezet nem raktározza, folyamatosan lebontja őket, és újakkal helyettesíti, ez indokolja, hogy rendszeres napi utánpótlásra van szükségünk.

Miért fontos a fehérje a diétádban?

Azért, mert ha edzés után  magas fehérje tartalmú ételt, vagy italt fogyasztassz, akkor ez segít az izomzatod feszessé tételében. Ha nem tartod karban az izomzatod, akkor nem lesz szép körvonala a testednek, petyhüdt lesz a feneked, megereszkedik a hasad, karod.

Hogy mennyi fehérjét kell fogyasztanod naponta?

Nos, mindez függ a testsúlyodtól, az életkorodtól, fizikai aktivitásodtól is, de kiindulási alapnak vegyük a testsúlyodat. A diéta elején nagyjából 1,5-2 gr szénhidrátra, és 1,5-2 gr fehérjére van szükséged testsúlykilogrammonként. A szénhidrát bevitelt idővel csökkenteni, a fehérje bevitelt pedig 3 gr-ig lehet növelni, ha lassul vagy megállna a fogyás.

Ez azt jelenti, hogy ha Te egy 60 kg-os lány vagy, akkor naponta legalább 90-120 gr fehérjét kell bevinned a szervezetedbe a diéta során. Egy tojás 5 gr fehérjét tartalmaz, ami azt jelenti, hogy 120 gr fehérje bevitelnél 24 db tojást kellene megenned naponta. Gondolom azt Te is látod, hogy ez nem lehetséges.

Amit én javasolnék Neked a napi fehérje szükséglet kielégítéséhez a táplálkozásban, azok a természetes fehérjeporok.

Azt fontos tudni, hogy rengeteg féle fogyókúrás por létezik, de Neked úgy kell megválasztanod a fehérje turmixod, hogy hozzáadott szénhidrátot egyáltalán ne, vagy csak minimális mennyiséget tartalmazzon.

Miből készülnek a fehérjeporok?

A legjobb ízű fehérjeporok azok, amelyek tejből készülnek. A whey protein protein por a sajtgyártás során készül, abból a folyadékból, amely a tejből marad, a kazein eltávolítása után, amelyből a sajtokat gyártják.

Ha fehérje turmixot beiktatod az étrendedbe, akkor eleve egy sportolói diétát követsz, hiszen hatásukra kevesebb szénhidrátot és zsírt fogyasztassz, ezzel feszesedik az izomzatod, szépül az alakod.

Fontos, hogy nőként is foglalkozzunk az izomzatunkkal. De miért is?

Az izomzat elhanyagolása ahhoz vezet, hogy egyre könnyebben meghízunk. Az izom 5-ször több kalóriát éget el. Ha elhanyagoltad az izmaid, és elhíztál, ettől az 5-szörös kalóriaégetéstől elesel. Az izomzatod csökkenésével lassul az anyagcseréd, és megállhat a fogyásod, emellett az izomzat adja a testünk körvonalát, így hiába diétázol ha nem tornázol, formátlan lesz a végeredmény.

A sportoló nők diétájának alapja a fehérje diéta (én is ezt a diétát követem, és bevált) 🙂 Ennek lényege, hogy több fehérjét eszel, ezzel táplálod az izomzatod , a több fehérje bevitel miatt pedig kevésbé leszel éhes, így kevesebb szénhidrátot, és zsírt fogyasztassz, ami pedig fogyáshoz vezet, illetve ahhoz, hogy izomzatod szebb formát kap.

Ne a kalóriákat számold. hanem iktasd be a fehérjéket az étrendedbe, fogyassz sok zöldséget (borsó, bab, kukorica kivétel), ne túl sok gyümölcsöt egyél, és tornázz. A hatás 2 héten belül jelentkezni fog.

Vélemény, hozzászólás?