Mikor válts edzéstervet?

2014.11.22 20:58

Jelenleg két pihenő napom van a héten az edzésben, egyébként mióta megszületett a kis makink 0-24-es felügyeletben vagyok, a pihenés azóta ismeretlen fogalom számomra. 🙂 De gondolom, ezzel az összes anyuka így van. Az anyaság a legcsodálatosabb dolog a világon, ugyanakkor a legkeményebb meló is, de az összes húzósabb időszakot egy fél másodperc alatt elfelejtem, ha kapok egy puszit, vagy hozzám bújik a kis manó, vagy kimondja, hogy anya. Ez mindent megér. 🙂

Szóval vissza az edzésre. Délelőtt volt egy aerobikom, utána rohanás a fodrászhoz. Elég sok hajamat otthagytam most, de egy csöppet sem bánom, sőt…

Azután a kis családdal bepattantunk az autóba, és irány vidékre az egyik nagymamihoz, ott töltöttük  a délutánt. Volt minden finomság, húsleves gazdagon, sült kacsamáj, kacsacomb, és raffaello süti. Szóval ez a mai nap ‘bűnözősre’ sikeredett, megkóstoltam a kacsamájat kevés krumplipürével, és a sütiből is ettem. Jelenleg a héten egy bűnözőnap van betervezve, amit ma le is tudtam ezzel, szóval holnap már tiszta kajálás lesz.

A heti két pihenő nap ellenére is, szinte folyamatos, enyhe izomlázat érzek, hol itt, hol ott. Minden edzés alkalmával igyekszem beiktatni 1-1 új gyakorlatot, vagy előveszek 1-1 régit, amit már korábban csináltam, ugyanis a szervezet akkor fejlődik, ha a megszokottól eltérő hatás éri.

Kezdőként gyakorlatilag azt csinál az ember, amit akar ismétlés és sorozatszámokat tekintve, a szervezet gyors fejlődéssel fog reagálni, hiszen újfajta terhelés kap. Ez akár hónapokig is tarthat. Azonban ahogy egy szinttel feljebb lépünk, egyre több munka kell, és egyre több regenerálódási idő szükséges. Ha ugyanazt csináljuk továbbra is, a fejlődés megreked, hiszen nincs olyan stressz, amihez alkalmazkodnia kellene.

Ha egyszerűen csak nagyobb súlyt, magasabb ismétlés- és sorozatszámot alkalmaznánk, azzal nem lennénk előrébb, csak túledzenénk magunkat. Ez pedig rossz hatással van a regenerációra, ami természetesen nem támogatja a fejlődést.

Mikor érdemes edzéstervet módosítani?

Az edzésterv módosítása függ az edzettségi szinttől és a céloktól. Haladóként edzésről edzésre célszerű valamilyen módosítást beiktatni, például más gyakorlatokat alkalmazni, vagy váltogatni az ismétlésszámokat.
Kezdőként akár hónapokig is lehet tolni ugyanazt az edzésprogramot, emelve esetleg a terhelés mértékét. 
A lényeg, hogy figyelni kell a testünk reakcióit. Amikor már nem érezzük ugyanazt a hatást, nem fáradunk le ugyanattól az edzéstől, amitől eddig, akkor váltani kell. A szervezetet az fejleszti, ha a megszokottól eltérő hatást kap.

Holnap délelőtt egy kis edzőterem, majd újból családozás, jön a másik nagymami, nagypapi hozzánk unokázni.

Vélemény, hozzászólás?