miért jó reggelire a zabpehely a diétában?

2014.02.05 12:11

 Amikor én belevágtam a sporttáplálkozásba, és egyáltalán ebbe az életmódba, sokminden nem volt számomra egyértelmű, nemúgy mint annak, aki már évek óta ezzel foglalkozik.

Csak tapogatóztam a sötétben, kérdeztem más edzőktől, illetve olyan emberektől, akik versenyeznek. Utána olvastam a neten, és nem mellesleg suliban tanultam róla (aerobik, személyi edzés, táplálkozás tanácsadás) és nagyjából a saját szervezetem tesztelem az információk sokaságát.  

Azért írtam ezt most le, mert érdekes, hogy nagyjából azonos időpontban több helyről felvetődött a kérdés a zabpehellyel kapcsolatban.

Miért a zabpehely? Hogyan készítsem el? Mit tehetek bele, hogy íze is legyen?

Amikor  a blogban a napi étrendnél azt írom, hogy 50gr zabpehely + 1 kanál protein por, számomra teljesen egyértelmű, hogy ezt hogyan készítem el. Na de miért is lenne olyan egyértelmű ez más számára, amikor nincs mellettem reggel a konyhában és még nem is írtam róla, nem  igaz?

Anno, amikor nekem azt mondták, próbáljam meg reggelire zabpelyhet, azt sem tudtam hogyan kezdjek neki. Ropogtassam el, mint a nyulak? Vagy főzzem meg? Tejben vagy vízben? Mit tegyek hozzá, hogy egyáltalán ehető és jó íze legyen? Arra  pedig tisztán emlékszem, hogy az első időkben egyáltalán nem ízlett.

Most meg már alig várom, hogy reggel legyen és betolhassam a napi adagot 🙂 a kávém kíséretében.

Miért jó reggelire a zabpehely?

-segíti a diétát azzal, hogy teltségérzetet okoz, kevésbé nassolunk ebéd előtt 🙂

-gazdag vitamin és ásványianyag forrás

-sok rostot tartalmaz ami segíti az emésztést, valamint a koleszterinszint csökkentését

-magas a fehérjetartalma

-rosttartalmának köszönhetően lassítja a keményítők és egyéb szénhidrátok emésztését, ezáltal nincs hirtelen inzulin ingadozás

Nyersen vagy főzve?

A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, ugyanis a főzés során a vízoldékony rostok felszabadulnak, így a glukoz lassabban jut be a véráramba. Ezzel elkerülhető a hirtelen vércukor szint ingadozás.

Hogyan készítem el reggelire?

Én az Aldiban vagy Lildlben kapható aprószemű zabpelyhet szoktam használni. 500 gr 200 ft-ba kerül, nagyon kedvező az ára is, és gyorsan elkészíthető.

-kímérem az 50gr-ot

-egy csészében mikroban vizet melegítek, majd ezt öntöm hozzá a zabpehelyhez

-és végül mehet bele a protein por

Protein por helyett ízesítheted még édesítővel, fahéjjal és 3-4 szem aszalt szilvával is. Annak aki viszont diétázik mindenképp vizet javaslok tej helyett.

Vélemény, hozzászólás?