Miért jó, ha minél jobban ismered önmagad?

2014.08.15 21:35

Újabb korszakhoz érkeztünk. A gyerek vadmalac módjára kipakol, lepakol mindent, amit csak lát, elér, mozdítható. Tegnap délután már kénytelenek voltunk bemenni az Ikeába, és ajtó/szekrény zárat venni néhány bútordarabra. Ő persze gyorsan rájött, hogy melyikre került zár, ott már nem is pocsékolja feleslegesen az energiáit, egyetlen nagy fiókra nem tudtunk zárat felszerelni, így most rendszerint ott tobzódik. Persze már kipakoltam azt a fiókot, és tettem bele neki műanyag dobozokat, hogy az élmény, öröm azért megmaradjon számára, hogy kipakolhat.

Holnap ünnepeljük a kis Lelkem első szülinapját, ez lesz az első szülinapi partija. Torta megrendelve, sütik a vendégeknek elkészítve, már csak az időjárást kell elintéznem, hogy legalább ne essen az eső, mert bográcsozni szeretnénk.

Már régebben kinéztem ezt a könyvet, de csak tegnap jutottam el odáig, hogy megvegyem:

Már középiskolában is nagyon szerettem a pszichológia, önismeret, egészségtan órákat, és a lélek, valamint ennek a működése iránti érdeklődésem a sport mellett, a mai napig fennáll.

Ezt a könyvet, -ami az anyai lélek rejtelmeiről szól- ma reggel a facebookon is posztoltam. 

Számomra nagyon fontos az önismeretem fejlesztése. Mit miért csinálok, mire miért az a reakcióm, hogyan tudom magamból a legjobbat kihozni, hogyan fejleszthetem magam, hogyan válhatok jobb emberré? És ez mostmár nemcsak önmagam miatt fontos számomra, hanem a családom miatt is.  Mert azt továbbra is úgy tartom, ha én jól érzem magam a bőrömben, akkor a körülöttem lévők, vagyis a férjem és a kisfiam is jól, jobban érzik magukat az én környezetemben, ezáltal harmónikusabb lesz a családunk. Ehhez pedig törekszem arra, hogy jobban megismerjem önmagam. Egyrészt azért, mert a hatékony emberi kapcsolatok kiinduló pontja az önismeret, másrészt azért, mert ha valaki sikeres akar lenni abban amit szeret, az első lépés az, hogy megismerje önmagát. Az önismeret segít abban, hogy meghatározzuk, valójában mire is van szükségünk. Hol tartok, hová akarok eljutni, akár szellemi, anyagi, vagy lelki szinten.

Az önismeret segít abban, hogy milyen tulajdonságaimat, képességeimet kell fejlesztenem, illetve melyeket kell visszaszorítanom.

Az önismeret fejlesztésben nekem nagyon sokat segít a sport. Megismerjem a határaimat, az igényeimet, a valódi kitartásomat, amit aztán nemcsak a sportban tudok kamatoztatni, hanem az élet más területén is.

Vélemény, hozzászólás?