Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

Miért fontos a testzsír eloszlása?

2014.09.19 09:38

A héten a súlyzós edzések számával nem állok túl fényesen, bele kell húznom.

Este TRX órára megyek, aztán maradok még egy fél órát a teremben egy kis karfeszesítésre.

Mióta megváltozott az edzéstervem 2-3 hete, és a kardió mozgás (futás) minimálisra szorult vissza, valamint a tavaszi versenyszezonhoz képest több szénhidrátot fogyasztok az izomépítés miatt,  látok és érzek magamon némi változást.

Edzőanyám, Tünde mondja mindig, hogy kockás hassal nem lehet izmot építeni, és sajnos igaza van, bárcsak lehetne…

Észre vettem magamon, hogy most a szülés után sokkal könnyebben hízok a hasamra, ami ezt megelőzön nem volt, és ez jóval nagyobb odafigyelést is igényel.  Na igen, a várandósság a hormonok terén nem várt fordulatokat indíthat el, és ez mindenkinél mást jelenthet. Nem véletlen mondják a szülész-nőgyógyászok, hogy nincs két egyforma terhesség, mindenkinek másképp reagál a szervezete, hormonrendszere erre az állapotra.

De vajon mekkora szerepe van annak, hogy hova hízunk az egészségünk szempontjából?

Elsőre talán nem is gondolnánk, de bizony igen nagy.

Kutatások szerint a testzsír eloszlása fontosabb, mint a mennyisége. Az eloszlás pontosabban mutatja meg az anyagcserezavarok kockázatait, a szívbetegségeket, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és az epehólyag-betegséget.

A testünkben lévő zsíreloszlást részben a genetika, részben a hormonális egyensúly határozza meg.

A has körül lerakódott zsírréteg (alma alkat) nagyobb kockázattal jár, mint a csípő vagy combot körülvevő zsír. (körte alkat)

Azoknál a nőknél, akiknél az ösztrogénszint magasabb, a mellek és a tricpesz körüli raktározás a jellemző. Menopauza után az ösztrogénszint lecsökken, a zsír hajlamos a csípőtől, és a comboktól a hashoz vándorolni, ezzel megváltoztatva a nők alkatát, és megnövele a szívbetegségek kockázatát.

Azokban a férfiakban, akikben magasabb a tesztoszteron szintje, gyakoribb a has körüli, a lapockák között és a belső szervek körülötti raktározás.

Tehát a zsír eloszlása a testen nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is nagyon fontos!

Tervek a hétvégére:

Holnap délelőtt ha nem esik az eső, akkor megyünk Palatinus Tünde szabadtéri intervall kardió edzésére, vasárnap délelőtt még egy lábedzés a teremben, utána családostól irány a Fitbalance.

Vélemény, hozzászólás?