Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

Méz a diétában

2014.09.24 06:33

Tegnap este 10-re értem haza a csajoktól.  Jól éreztem magam, nagyon jót tesz a lelkemnek a társaságuk és, hogy  1-2 órára kiszakadok a mókuskerékből. Minden egyes csajos este után, újratöltődöm egy kicsit energiával, imádom őket 🙂

Isteni volt Piri zabpelyhes keksze, csokis protein port, áfonyát, mandulát is tett bele, 2-öt meg is ettem. 🙂

Úgy ébredtem ma reggel, hogy kapar a torkom egy kicsit. Nálunk tegnap kimondottan hideg és igen nagy szél volt, kint voltunk délután a gyerkőccel egy órát a levegőn, és míg őt jól beöltöztettem, én már kicsit hanyag voltam. Simán felvehettem volna a sálat, de lusta voltam előkeresni, és tessék, meg is van az eredménye.

Mit mondanak ilyenkor nagyanyáink? Egyél mézet, vagy igyál mézes teát.

A mézet nagyon sokan alkalmazzák torokfertőtlenítő és immunerősítő hatása miatt megfázás, rekedtség esetén.

Valóban számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, többek között 11 féle vitamint, kb. 30 féle ásványi anyagot, 19 féle aminosavat és enzimet tartalmaz, emiatt

-fokozza a teljesítőképességet,

-gyorsan ad energiát,

-a cukorral szemben gyorsabban felszívódik, ami kevésbé terheli meg a hasnyálmirigyet,

-javítja az étvágyat,

-segít a fáradtság leküzdésében,

-méregtelenítő hatással bír,

-antioxidáns,

-kedvezően hat az izmokra, és

-jó a szívnek.

Sokan azonban tévhitben élnek “diétás” hatásával kapcsolatban. Cukor helyett ezt használják édesítésre, azzal a címszóval, hogy ez diétás. Mézzel édesítik a kávét, mézet használnak süteményekbe, azért mert ez nem hízlal.

A méz kis adagban orvosság, nagy adagban sajnos nem jobb a cukornál. 100 gr méz 300 kcal-t és 82 gr cukrot tartalmaz, ami egy diétás étrendben, fogyási céllal, lássuk be nem túl szerencsés.

Ha meg vagyunk fázva az őszi-téli időszakban, kúra jelleggel nyugodtan megehetünk 1-2 kanállal, vagy megihatjuk a mézes teát, de legyünk tisztában azzal, hogy ez nem egy diétás, nem hízlaló táplálék, így számoljuk ennek energia tartalmával is.

Vélemény, hozzászólás?