Mennyi mozgásra van szükséged a fogyáshoz?

2014.10.07 21:26

Ahogy tegnap sejtettem, ma sem jutottam el edzeni. Két nap egymás után kimaradt, ez nem is fizikailag, hanem lelkileg érint rosszul inkább. Lehet mondani, hogy füttyös, (Etyeken a hülyét hívják így, ezt nem olyan régen tanultam) :))) de aki napi szinten sportol, az tudja miről beszélek.

Az én edzéstervem most heti 5 súlyzós edzésből áll, a végén minimális kardióval, plusz heti egy aerobik óra.

Már több ember kérdezte tőlem, hogy tényleg ennyit kell mozogni heti szinten, ahhoz, hogy fogyni lehessen?

Nos, minél többet mozog valaki (megfelelő táplálkozás mellett természetesen) annál gyorsabban fogja leadni a felesleges kilókat, vagyis a mozgás elengedhetetlen az alakformálásban, fogyásban, de a heti 6 edzés nem kötelező ahhoz, hogy beinduljon a fogyás.

Mennyit érdemes akkor mozogni, és egyáltalán miért van szükség a fogyáshoz mozgásra?

Ehhez tudni kell, hogy a szervezet elsődleges energiaforrásai a szénhidrátok. Ha ezeket felhasználtuk, következik a zsírok elégetése, végül szükség esetén a szervezet belekezd a fehérjék elégetésébe is. Az energiaraktárakat is ebben a sorrendben használjuk fel.

Elsőként a máj és az izmok glikogén raktáraihoz nyúlunk, mert ez gyorsan hozzáférhető, mintegy 300-400 g, azaz 1200-1600 kcal erejéig. A gyorstartalékok apadásával indul meg a zsírégetés. A zsírszövet elfogyasztásához tehát intenzív testmozgásra és minőségi tápanyagokra épített, megfelelően összeállított étrendre van szükség.

Intenzív, minőségi testmozgás alatt pedig olyan – legalább 40 perces – edzést kell érteni, amely pulzusszám-növekedéssel, vérkeringés serkentéssel és izzadással jár. Vagyis sajnos a mosogatás és a háztartási munka bármilyen fárasztó is, nem fér bele ebbe a kategóriába.

A legjobb módszer egy személyre szabott edzésterv, amelynek alapja a heti legalább 3 x 1 óra intenzív edzés.  Remek zsírégető az intenzív gyaloglás, a futás, a biciklizés és a csoportos aerobik órák. Emellett érdemes korlátoznunk a szénhidrát-bevitelt, fogyasszunk több fehérjét (legalább 1.5 -2 g/testsúly kg), zöldségeket, gyümölcsöket, valamint rengeteg folyadékot!

Vélemény, hozzászólás?