Mediterrán diéta – építs az egészségre – fogyj könnyedén

2018.07.26 19:49

Egy egészséges, jól kialakított étrend, ami fogyás helyett az egészségre épít, mégis eltüntetheti a zsírpárnákat? Mindezt éhezés nélkül?

Olvass tovább a formabarát, egészséges étrend alapjairól.

Múlt szombaton kezdtük meg az egy hetes családi nyaralásunkat. Első állomásunk Szlovéniában a Bledi tónál volt, ahol egy éjszakát töltöttünk a Visak apartmanban. 

A  hely több, mint gyönyörű. Megnéztük a várat, sétáltunk a tó partján, az apartmanban pedig nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, bátran ajánlom ezt a helyet mindenkinek. 

Vasárnap reggel indultunk tovább Olaszországba, Chioggia üdülő övezetébe Sottomarinába. Kis Zé miatt választottuk ezt a helyet, ideális nyaralási helyszín kisgyermekes családoknak a sekély, homokos tengerpart miatt. 

Chioggia egy igazi olasz kisváros, ahol a lakosság nagyrésze halászatból él. Velence mini változataként is emlegetik, ugyanis nagyon hasonlít Velencéhez, annyi különbséggel, hogy itt nincsenek turisták. Hajóval és a helyi bkv járatokkal elmentünk Velencébe is, ami az odajutás része miatt külön élmény volt, de nálam akkor is Chioggia nyert. 🙂 

A másik olasz település, amit nem érdemes kihagyni, ha valaki a környéken jár az Ferrara. 

Elképesztően hangulatos olasz város, az Este kastéllyal, sétáló utcákkal, rengeteg bringással, kis Fiat 500-asokkal, pezsgő olasz csacsogással. Imádtuk. És amit külön élveztünk, hogy nincs turista, Velencével ellentétben itt ténylegesen a helyiek között lehetsz. 

Mediterrán diéta – építs az egészségre – fogyj könnyedén

Indulás előtt az egyik ismerősöm azt kérdezte tőlem, hogy mit fogok enni Olaszországban hiszen ott rengeteg tésztát és pizzát esznek. 

Igen, az igaz, hogy az olasz konyha egyik szerves részét  a tészta ételek adják, de még ennek ellenére sem igen láttam elhízott olasz embert. 

Az egy hét alatt több étteremben, és strandon található étkezdében is ettünk. Mindenhol alaposan végig néztem az étlapot, és kivétel nélkül mindenhol bőségesen találtam zöldség és gyümölcssalátákat, halból és szárnyasokból készült ételeket. 

Az olasz konyha nem csak a tészta ételekből áll, hanem – ami a mediterrán diéta alapját is képezi –  rengeteg friss zöldségből, gyümölcsből, halból, szárnyas húsokból, olajos magvakból, oliva olajból, teljes kiőrlésű tésztafélékből és sovány sajtokból. 

A mediterrán diéta fogyaszt

Sokat olvasni arról, hogy a mediterrán diéta fogyaszt. Az olasz konyha kétségtelenül az egyik legízletesebb a világon, a mediterrán étrend, pedig semmi különös, nem más, mint egy egészséges, jól kialakított étrend, ami nem a pörköltre, sült krumplira, lángosra, fehér kenyérre épül a hazaival ellentétben. Az emberek nagy része nem jól táplálkozik, a normálishoz való visszatérés, pedig pozitív változást eredményezhet mind az egészségben, mind a test formájában. 

Csodák nicsenek, ha az egészségtelen zsírokat, szénhidrátokat kicseréled jó minőségű, rostban gazdag alapanyagokra, vagyis beiktatod az étrendedbe az olaszok által is használt oliva olajat, rengeteg friss zöldséget, „sima” tészta helyett teljes kiőrlésűre váltassz, ez egészen biztos meg fog mutatkozni súlyvesztésben is. 

Kalóriakülönbség a magyar és olasz étrend között

Észrevételeim szerint ami még lényeges különbség a két konyha között például a tészta fogyasztásban, hogy ugyan az olaszok szinte minden nap esznek tésztát, de nem akkora mennyiségben, mint itthon azt sok ember teszi. Nálunk szeretik a minél púposabb tányérokat, zsíros sertéshúsos paradicsomos raguval, rengeteg zsíros reszelt sajttal megszórva elfogyasztani.  Ezzel ellentétben az olaszok, kis adag teljes kiőrlésű tésztát esznek, friss paradicsomból, olivából és fokhagymából készült szósszal, pici parmezánnal megszórva, fehérjeforrásként pedig halat tesznek hozzá. A két változat között pedig rengeteg kalória a különbség. 

A pizzánál ugyanez a helyzet. Itthon minél vastagabb a tészta, minél több feltét kerül rá, azt gondoljuk annál jobb, ezzel ellentétben az olaszoknál vékony tészta, jellemzően friss paradicsomból készült szósz, kevés sajt, és néhány szelet jó minőségű sonka kerül rá. A kalóriakülönbség itt is óriási. 

A sok zöldségre épülő étrend mellett pedig mozognak, sportolnak, de alapvetően az étkezésen múlik a legtöbb. 

Reggel a tengerparton futás közben fiataltól az idősig, minden korosztállyal találkoztam. Volt aki futott, volt aki gyalogolt, jógázott, úszott. A mozgás formája szinte mindegy, a hangsúly magán a mozgáson van. 

A mediterrán étrendet nem sorolhatjuk a turbó diéták kategóriájába, de biztosak lehetünk benne, hogy heti minimum háromszori mozgással kombinálva, pár hónap múltán testünk pozitív irányba történő átalakulására számíthatunk, és javul az egészségünk, közérzetünk. 

Vélemény, hozzászólás?