Low carb diéta az alapanyagok kicserésével

2018.05.26 12:31

Low carb diéta? 

Low carb sütik lemondás nélkül? 

Olvass tovább hogyan tudod csökkenteni a kalóriabeviteled az étrended átalakításában első lépésként. 

Múlthéten egy szuper hétvégét töltöttünk Telkibányán az Aranybánya Üdülőparkban. Nincs közel – persze attól függ melyik részéből mész az országnak – de megérte a 3,5 órás út. 

A hely gyönyörű, az üdőlőpark hotel, panzió és apartmanház részekből áll, a hatalmas kertben a gyerekek számára kalandpályát építettek ki, emellett medence, szabadtéri edzőterem, tenisz, kosár és focipálya várja az ide látogatókat. Kis Zével sokat kosaraztunk és ping-pongoztunk a 3 nap alatt, nekünk nagyon tetszett a hely. 🙂 

Számomra egy szépséghibája volt a hétvégének. Az üdülőpark éttermének étlapján és a svédasztalos reggelinél kikészített ételek között nemigen találtam egészséges étkezésre alternatívákat. A reggelinél a hagyományos bundáskenyér, sült kolbász, rántotta alkotta a fő vonalat. Pékáruban a fehény kenyér volt az alap, a reggeliző pehelyből, lekvárból csak a cukros, a  felvágottakból és sajtokból pedig a zsíros változat volt elérhető. 

A lehetőségekből számomra mindkét reggel a legjobb választásnak a rántotta bizonyult zöldségekkel egy szelet sajttal és egy szelet sonkával. 

A pincérek és a hely tulajdonosa is kedvesek és közvetlenek voltak, a Zemplén pedig elképesztően gyönyörű, így mi szívesen visszamennénk, viszont legközelebb a táplálkozásra vonatkozólag előre készülnék egy kicsit pl. natúr aprószemű zabpehellyel, olajos magvakkal, pufi rizzsel, protein szelettel. 

Vasárnap délelőtt megmásztuk a füzéri várat és megnéztük a Pünkösdi forgatagot, majd délután átmentünk Füzérradványra a Károlyi-kastélyba. 

A kastély csak részben látogatható, ugyanis nincs teljes egészében felújítva, de a látvány mindenképpen megéri az utat, már csak a hatalmas kertje miatt is, ahol több száz éves fák állnak. 

Hétfőn útban hazafele Gyöngyös belvárosában ebédeltünk a Bori Mami étteremben. Jó választás volt. 

A profi, gyors és kedves kiszolgálás mellett igazán finom ételeket ettünk egy kellemes környezetben. Örültünk a gyereksaroknak, ami kisgyermekkel érkezőknek igazi megváltás lehet, hogy anélkül tudd elfogyasztani az ételed, hogy a gyerek lebontja az éttermet. Külön jó hír volt számomra, hogy az is megtalálja a számítását, aki valamilyen ételintoleranciában érintett, vagy szimplán az egészséges étrendre törekszik. 

Keddtől újra ovi, munka és ami azt illeti, ez a rövid hét nagyon sűrűre sikerült. Kedden este egy BioTechUSA által szervezett rendezvényre kaptam meghívást, ahol találkozhattam a világhírű Ulisses-el. Nagyon közvetlen és jó fej. 

Csütörtök este egy táplálkozási szemináriumon voltam, ahol a téma az aktív sportos életet élők táplálkozása volt. 

Pénteken családi napoztunk az oviban. 🙂

Volt bűvész mutatvány, állatsimogató, közös ovis torna, gyöngyfűzés, palacsinta és fagyizás. Jó volt. 🙂

A képzéseknek a hétre még nincs vége, vasárnap egy egész napos rehabilitációval kapcsolatos oktatáson veszek részt, ahova a fitt tízóraimat már el is készítettem. Liszt és cukormentes kókuszos-csokis-málnás muffint viszek magammal. 

Recepért katt. a képre:

Low carb diéta az alapanyagok kicserélésével

Nemrég kaptam az egyik népszerű receptes oldalon a fitt proteines meggyes túrókrémmel töltött cukormentes keksztekercs  receptem alá egy kommentet, miszerint hiába cukormentes a süti, a receptben szereplő cukormentes darált keksz búza alapú, így ugyanúgy „szemét kajának” számít. 

Az igaz, hogy a receptben szereplő keksz valóban búza alapú, de mentségére szolgáljon, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz. 🙂 Emellett hasonlítsuk össze egy hagyományos keksztekercs recepttel, ahol önmagába a tésztába kerül a cukros keksz mellé legalább 20 dkg cukor, és a krémbe 20 dkg margarin mellé még 20 dkg cukor. Ha ezt vesszük alapul, akkor én szimplán az alapanyagok kicserélésével (darált háztartási keksz helyett cukormentes darált keksz, cukros-margarinos krém helyett cukormentes túrókrém) spóroltam egy csomó, a szervezet számára felesleges kalóriát. 

Tartható étrend 

Azt vallom, – és eszerint is állítom össze az étrendem – hogy egy diétának, vagy életmódváltás céljából kialakított egészséges étrendnek tarthatónak kell lennie. Ha tele van lemondásokkal, 1-2 hét után teljesen biztos, hogy besokal az ember, és kukába dobja az életmódváltás gondolatát is. 

Tarthatóvá pedig akkor tudjuk tenni, ha lemondás helyett átalakítjuk az étrendünket, a receptekben pedig kicseréljük az alapanyagokat, ahogy én is tettem a klasszikus keksztekercs esetében. Nem érdemes túlbonyolítani a dolgot, első lépésként cseréld ki a hagyományos receptekben a fehér lisztet szénhidrát csökkentett liszt és zabliszt keverékére, a cukrot pedig eritritre, és máris sok felesleges kalóriabevitelt spóroltál meg lemondás nélkül, amivel lépésről lépésre haladva rengeteget tehetsz az egészségedért. 

Vélemény, hozzászólás?