„Light” termék, amin elcsúszhat a diéta

2015.07.28 19:24

Este fél 8. Gyerkőc a fürdőkádban, aztán meseolvasás és vége a napnak, amit most egyáltalán nem bánok. Egy kevésbé jó délután után nem vágyom másra, csak hogy kialudjam magam és holnap friss gondolatokkal és újult erővel, lendülettel tovább lépkedjek az utamon.

A tegnaphoz hasonlóan ma reggel is fél 6-kor keltem, majd fél zabkása + proteines kávé, 6:15-7:00-ig 45 perces FittAnyu edzésprogram és csak ezután indult a nap.

Láttam ma egy táplálkozási naplót teles-tele „light”, „alacsony zsírtartalmú”, „transz-zsír mentes”, „bio” elfogyasztott ételekkel. A kitöltött táplálkozási napló mellé azt a kérdést tették fel, hogy „miért nem fogyok, amikor csak egészséges és „light-os” ételt eszem? Hol van a baj?”

Az emberek többségét a termékek jótékony felirata pl. „transz-zsír mentes” vagy „bio” , annyira elbűvöli, hogy a terméket azonnal alacsonyabb kalória tartalmúnak ítéleik meg, hajlamosak a cimkéket úgy lefordítani magukban, hogy „negatív kalóriájú étel”, emiatt az ilyen feliratú cimkékkel ellátott ételekből következetesen sokkal többet és nagyobb adagokat fogyasztanak.

Attól, hogy valami „bio” vagy „light” feliratú termék, még van van kalóriatartalma (sokszor nem is kevés) és nem jelenti azt, hogy nem tartalmaz cukrot vagy fehér lisztet, ez ne tévesszen meg bennünket, nem ehetünk belőle dupla adagokat gondolván azt, hogy ettől egész biztosan nem fogunk hízni, mert a cimke láttán az egészségre asszociálunk.

Ha ilyen termékeket vásárolunk fordítsunk nagyobb figyelmet az ételek kalória és tápanyag értékére, összetételére, érdemes egy szempillantást vetni rá mielőtt a dupla adagot a kosarunkba tesszük.

Vélemény, hozzászólás?