Legyőzhető e a cukorbetegség és inzulinrezisztencia?

2018.01.21 15:29

Legyőzhető e a cukorbetegség és inzulinrezisztencia?

Az elmúlt 3 hetem igen húzósra sikerült, és ha őszinte akarok lenni, az előttem álló hetekben sem fogok unatkozni.  Rengeteg edzéstartás, étrend írás, ami maximálisan kitölti a napjaimat, emellett készülök február 24-ére a Fitt táplálkozási alapok – IR – diabétesz életmód szemlélet előadásra is. 

Részletekért katt. a képre:

Legyőzhető e a cukorbetegség és inzulinrezisztencia?

Sajnos az inzulinrezisztencia mára már rejtőző népbetegséggé vált, így engem is egyre többen keresnek meg ezzel, és diabéteszes problémákkal, így úgy gondoltuk, útjára indítunk egy előadás sorozatot, ahol nemcsak elméleti, de gyakorlati tanácsokat is kaphatnak a résztvevők. 

Igaz ugyan, hogy a cukorbetegség jelenleg nem gyógyítható, de az étrend és a test mozgási szokások megváltoztatásával, tehát a testsúly csökkentésével megszüntethető az inzulinrezisztencia, és a hasnyálmirigy inzulintermelése elegendő lesz az ideális vércukorszint fenntartásához. Hosszú távon pedig, ha valaki komolyan gondolja, hogy változtatni akar a mindennapjain, az is elérhető, hogy kevesebb inzulinra vagy gyógyszerre legyen szükség. 

Az eredmények hamar megmutatkoznak, amint elkezdik követni a megfelelően kialakított étrend és mozgásterápiát. A változtatások nyomán a vércukorszint már néhány nap alatt kedvező irányba változhat. 

A cukorbetegség legyőzésére tett változtatások pedig jelentős mértékben csökkenthetik a szövődmények kialakulásának valószínűségét, például a vérnyomás alacsonyabb szintre szorításának eredményeként akár 50%-al kisebb lehet a szív és érrendszeri betegségek és 33%-al a látáskárosodás kockázata. 

Mától az edzések terén megkezdhetem a saját rehabilitációmat is. Ma megkaptam a csípő és térd röntgen leleteimet az ortopédián, melyben szűk csípőizületi vápákat, és kezdődő kopásokat állapítottak meg. Hát igen…. ugyan már harmadik éve, hogy nem készültem fel versenyre, de a gyerekkor óta tartó versenysport valóban nem használ az izületeknek, azonban most még rehabilitációs edzésekkel és izületvédő kúrával  jól korrigálható a helyzet.

Még több nyújtás, jóga tipusú gyakorlatok és csípőmobilizáció, amivel holnaptól bővíteni fogom az edzéstervemet. 

Vélemény, hozzászólás?