Legjobb szénhidrátforrások a diétában

2014.07.23 16:10

A tegnap délelőtti lábedzés igen nehezen és lassan ment.

A végén örültem, hogy túl voltam rajta. 🙂

Így szénhidrát csökkentett napokon vannak mélypontok az edzésben, amikor kevésbé esik jól a mozgás. Na, de ez csak a verseny diéta része, és annak is közvetlen a verseny előtti napjaira vonatkozik, ez nem állandó, nem is tartható és nem is szabad tartani folyamatosan szénhidrát csökkentett napokat, ugyanis a szervezetünk számára a jó szénhidrátok energiaforrást jelentenek, ami kell a mindennapi működésünkhöz.

Egyszerű és összetett szénhidrátokat egyaránt kell fogyasztanunk, -ha fogyni vagy szinten tartani szeretnénk a súlyunkat, akkor is, – inkább arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy milyen arányban és mikor visszük be a szervezetünkbe.

A legjobb szénhidrátforrások, amiket fogyaszthatsz a diéta alatt:

-teljes kiőrlésű gabonából készült termékek

A teljes kiőrlésű liszt azt jelenti, hogy a magbéllel együtt a maghéjat és a csírát is megőrlik, így vitaminokban, rostokban gazdag lisztet nyernek belőle. Ezáltal a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek több élelmi rostot, vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, mint a sima férhér lisztből készült pékáruk. Emellett fontos élettani hatása,  hogy a vastagbélben a rostokól olyan prebiotukis anyagok képződnek, melyeknek köszönhetően egyensúlyban tartják a bélflórát, javítják az immunrendszer ellenálló képességét.

-rizs

A barna rizs sok E vitamint, B vitaminokat, niacint, B6 vitamint, folsavat, magnéziumot, káliumot, tiamint, riboflavint tartalmaz

-zab

A zab a leginkább fehérjedús gabonaféle, mindemellett a leghasznosabb formában tartalmazza a létfontosságú fehérjeépítő  anyagokat is.

zöldségek

A zöldségek alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek,  gazdagok élelmi rostban, melynek köszönhetően kiváló „béltisztító” hatásúak, emellett vitamin és ásványianyag tartalommal mindegyik zöldség rendelkezik.

Én az elmúlt két napban nagyon sok zöldséget ettem, sok fehérjével, a tegnapi vacsorám pl. tonhal volt sült zöldfűszeres zöldségekkel:

gyümölcsök

Fogyás, de még szinten tartás esetén is a délelőtti órákban javasolt a gyümölcsök fogyasztása, viszont értékes vitamin és ásványianyag tartalmuk miatt nem érdemes kihagyni az étrendből, itt is a mennyiségen van a hangsúly, ha fogyni szeretnénk.

Tehát bármi legyen is a célunk, fogyás, formálódás, súlyunk szintentartása, a szénhidrátokat ne mellőzzük az étrendből, inkább helyezzük a hangsúlyt a minőségre és mennyiségre!

Vélemény, hozzászólás?