Kölesgolyó a vasárnapi ebéd után

2014.07.06 20:23

Igaz, hogy vasárnap van, mégis 6-kor keltem, hogy mielőtt felébred a kisfőnök, lefussam a mai 5 km adagot. Utána még egy kis popsi-comb formálás is belefért a kertben.

-guggolásba ugrás kéztámaszban 15

-lábemelés hátra kéztámaszban lábsúllyal lábanként 20-20

A két gyakorlatot egymás után végeztem pihenő nélkül 6 körben.

Délelőtt bevásároltunk a grillezéshez, ugyanis meglátogattak minket délután a nagyszülők. Szülinapokat ünnepeltünk, volt süti, torta és sok-sok finom falat, amiket én csak körbeszagolgattam, majd torta helyett desszertnek az általam készített diétás kókuszos kölesgolyót ettem.

A recept itt olvasható:

https://www.fitten-pozitivan.com/products/kokuszos-kolesgolyo/

Most készítettem először kölest. Ennek a kókuszos kölesgolyónak, azaz édesen elkészítve kimondottan finom, a husi mellé – lehet, hogy nem jól fűszereztem – de nekem kevésbé ízlett, mint a rizs.

Azonban mégis számos jótékony hatás szól a fogyasztása mellett, így megtanulom jól elkészíteni hús vagy hal mellé köretnek, rizs helyett.

Az első érv, ami a köles mellett szól számomra, hogy alacsonyabb a szénhidrát tartalma, és magasabb a fehérje tartalma, mint a rizsnek, tehát kiválóan beilleszthető a diétás étrendbe. Akár a reggeli zabpehely is helyettesíthető vele.

Emellett lúgosító hatással bír, gluténmentes, ezért a lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Magas a rosttartalma, tovább tart a teltségérzet, ami diéta idején, ugye nem hátrány. Magnéziumban gazdag, emellett mangánt, foszfort, és vasat is tartalmaz. A köles nagy mennyiségű B vitaminnal látja el a szervezetet, ami a szervezet energiaszintézisében játszik jelentős szerepet. Csökkenti a „rossz” koleszterin szintet, valamint erős antioxidáns hatással rendelkezik.

Holnap a hús mellé felturbózom zöldfűszerekkel, és sült zöldségekkel, így próbálom ki.

Vélemény, hozzászólás?