Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

Inzulinrezisztencia – rejtőző népbetegség

2017.12.18 19:19

Inzulinrezisztencia – rejtőző népbetegség

Már lelkesen hangolódunk a karácsonyra. Múlthét pénteken délután az oviban karácsonyi kézműves foglalkozáson vettünk részt. A gyerekekkel együtt közösen készítettünk fonalból karácsonyfát és karácsonyi mintás gyertyát, majd megkóstoltuk a gyerekek által sütött mézeskalácsot. 🙂

Szombaton pedig Kecskeméten karácsonyi faluztunk a “kékrobotos” nagyszülőkkel, amit kis Zé nagyon élvezett, és alig akart haza jönni.  

Amikor a vásárból vissza indultunk a kocsihoz, elmentünk egy templom előtt. Egészen különös érzés volt, ahogy kis Zé megállt előtte, felnézett a templomra és arra kért, hogy menjünk be. Nem szoktunk templomba járni, de úgy ment be, és ült le a sorok közé, mintha minden nap ezt csinálná, majd arra kért, maradjunk és hallgassuk meg a kórust. Jó érzés volt és különleges. 

Itthon mézeskalács őrülte van. 

Reggelente mézeskalácsos zabkása, a tízóraira mézeskalácsos zabkeksz, ma este pedig mézeskalácsos kiflit sütünk

Emellett tesztelgetem az IR-es és a diabéteszes recepteket is, mint pl. ezt a sült rizspudingot, 

Fitt almás-kókuszos sült rizspuding készítettem.

ugyanis egyre több inzulinrezisztenciával küzdő ember keres meg tanácsokért. Mit egyen, hogy állítsa össze az étrendjét, hogy változatos legyen és a vércukor szintje is rendben maradjon, milyen edzést végezzen. 

Inzulinrezisztencia – rejtőző népbetegség

Az inzulinrezisztencia (IR) mára már népbetegséggé vált, ha pedig nem kezelik, könnyen válhat 2-es típusú cukorbetegséggé, ami számos szövődménnyel járhat. Tünetei jellegzetesek, de sokan panaszmentesek, vagy pusztán azt gondolják, hogy ez az általános kellemetlenebb közérzet normális. Nos nem, nem az. 

Érdemes odafigyelni arra, ha valaki túlsúlyos, ha normálisnak mondható étkezés mellett hízik, vagy éppen nem tud lefogyni, ha menstruációs problémái vannak, ha pattanásos a bőre, esetleg meddőséggel küzd, ugyanakkor IR-re utalhat a túlzott szőrnövekedés és az erős hajhullás is. 

A szervezet szénhidrát anyagcseréjéért a hasnyálmirigyben termelődő inzulin hormon felelős, mely a vérből a sejtekbe szállítja a glükózt. Ha a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, a hasnyálmirigy kompenzálásaként egyre több inzulint termel, hogy a cukor a sejtekbe juthasson. A hasnyálmirigy a fokozott működése miatt egy idő után kimerül, ez pedig a 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

Az IR megállapítása cukorterheléses vérvizsgálattal történik. Pozitív diagnózis esetén az orvos személyre szabott terápiát javasol. Jó hír az, hogy az IR és a 2-es típusú diabétesz is kiválóan karban tartható személyre szabott táplálkozás és edzésprogram kombinációjával. 

Ennek kapcsán januártól heti 1 bejegyzést olvashattok majd IR-re és diabéteszre vonatkozó tanácsokkal mind a táplálkozásra, mind az edzésre vonatkozólag. 

Már gondolkozol rajta hogyan vágj bele januárban az életmódváltásba? 

Ne feledd 70% étrend – 30 % edzés! 

Étrend összeállításhoz katt. a képre:

Vélemény, hozzászólás?