Integrált egyensúly tréning az edzéstervben

2015.06.25 14:37

Máshol is ilyen hideg van, mint nálunk? Tegnap este komolyan azon gondolkoztam, hogy a nyári paplant visszacserélem télire és legszívesebben befűtöttem volna, amit már csak elvből nem tettem meg, mert az már milyen, hogy június végén fűteni kell???

Így Vargáék elvből fognak megfagyni nyáron. 😀

A napom szokásosan telik. Reggeltől személyi edzések, tízórai közben edzéstervek megírása

 majd saját edzés, aztán bevásárlás, irány haza főzni, háziasszonyi teendők, blogírás, uzsonna után pedig megyek a gyerkőcért a bölcsibe, este az altatás után ismét munka: étrendek írása és egy kis tanulás a hétvégi tanfolyamra. Hááát…. úgy néz ki, megint nem unatkozom. 🙂

A héten az edzéstervem a következőképpen alakult:

– hétfőn súlyzós edzés: hát-tricepsz

– kedden teljes testes súlyzós edzés

– szerdán súlyzós edzés: váll-bicepsz

– csütörtökön integrált egyensúly tréning

– péntek súlyzós edzés: láb

– hétvégén időjárás függvényében kardió

Az utóbbi időben teljesen rákattantam a bosun végzett gyakorlatokra. A vendégeimnél és saját magamnál is szívesen alkalmazom ezt a típusú edzésmódszert. Sőt a saját edzéstervembe mostmár heti 1 edzésen csak bosuval végzek gyakorlatokat, azaz integrált egyensúly tréninget csinálok.

A bosu nem egy újkeletű dolog, már régóta tartanak ilyen eszközzel edzéseket nálunk is, az Egyesült Államokból származik, gyógytornászok és sportszakemberek által kifejlesztett, eleinte rehabilitációban használt sporteszköz.  

A bosu egy felfújható gumi félgömb, melynek mindkét oldala egyaránt használható.

Ez az edzésmódszer rendkívül hatékony, hiszen egy instabil eszközön végezzük a gyakorlatokat, mely folyamatos koncentrációt és testtudatosabb mozgást igényel. A gerincoszlop stabilizációjában résztvevő izmok is folyamatosan dolgoznak edzés közben, ezért nevezik integrált tréningnek ezeket az edzéseket.

Az instabilitás miatt nem lehet hozzászokni az edzéshez, mivel szervezetünk minden egyes mozdulat során újabb és újabb ingert kap, így folyamatos fejlődés várható.

A bosuval végzett edzések során fejlődik a mozgáskoordinációnk,  testtudatunk, egyensúly érzékünk, állóképességünk, izomzatunk, rendkívül hatékonyan megdolgoztatja a mélyizmokat, ezért az ilyen típusú edzésekkel megelőzhető illetve csökkenthető a hát és derékfájás. Ami még a bosuval végzett gyakorlatok mellett szól, hogy ízületkímélő, ezért nem kell tartanunk a gerinc és térdfájdalmaktól sem.

Ha van rá lehetőséged, mindenképpen próbáld ki és iktass be az edzéseidbe ilyen típusú gyakorlatokat is!

Vélemény, hozzászólás?