Hol kezdődik fejben a fogyás?

2014.05.19 13:55

Tegnap délután, miután kisütött a nap, futottam egy fél órácskát.

   Fittanyu futni indul: Vigyázz, kész, tűz, rajt! :))))

Viccen kívül: jól esett a tegnapi futás, nem siettem, nem volt intervall edzés, csak kényelmes tempóban futottam a 30 percet.

Június elején kerül sor az őszi verseny szezon egyeztetésére. Addig a következő 3 hét, nem a szigorú diétáról szól, hanem inkább az egészséges étkezésekről, időnkénti egészséges nassolásról. Azonban az elmúlt egy hétben azt vettem észre magamon, ha nincs előttem konkrét cél, akkor hajlamosabb vagyok a rendszertelenségre, (így a júniusi versenyfelkészülés megkezdéséig napi motivációkat tűztem ki magam elé) és ez bizony a fogyás egyik buktatója lehet sokmindenkinél. Ha nincs előtte konkrét cél, nincs tényleges motiváció, így akármilyen diétába, és edzésbe belevághat az ember, több, mint valószínű, hogy nem fog sikerrel járni. Erre szoktam ugye azt mondani, hogy minden fejben dől el. Igen ám, ezt könnyű mondani, de mégis hogyan csinálja az ember? 

Nekem az jött be, ha egy időpontot tűzök ki magam elé, az motivál hosszú távon. Lásd 12 hetes versenydiéta, meg volt a verseny pontos időpontja, és ez motivált egészen a verseny napjáig, és persze az, hogy a színpadon állva, ott lássam magam előtt a férjem és a kisfiam. Van aki cm-t, van aki ruhaméretet, van aki nyaralás időpontot tűz ki maga elé a diétája során, teljesen mindegy, csak legyen egy konkrét cél, amit el szeretnél érni, és ez, az élet bármely területére igaz!

Ha kitűztél egy pontos célt magad elé, akkor az elindulásnál még lelkes vagy, az motivál, az késztet cselekvésre.

A motiváció azonban nem állandó, folyamatosan változik, hol eltűnik, hol felbukkan.

Pl. fogyás esetében ez azt jelenti, hogy amikor motiváltak leszünk a kg-ok leadására, akkor kezdünk egy diétába, nézelődünk a neten a különféle táplálékkiegészítők után, azaz elindulunk a cselekvés felé. Ez az elindulás azonban még kevés a sikerhez. A motivációt ugyanis fent kell tartani ahhoz, hogy sikert érjünk el. Lehet, hogy szuperül végig csinálsz egy hetet a diétádban, elmész edzeni, aztán jön egy esős-borús nap, mikor feszült vagy és rosszkedvű, és a pokolba kívánod az egész edzést, és a diétás kaját. Éppen ezért, nemcsak az a fontos, hogy a végső cél motiváljon, hanem akár minden egyes napon meg kell találni az aznapi motivációt, ami lássuk be sokszor nem könnyű feladat. Nem kell nagy dolgokra gondolni, ez lehet olyan egyszerű is, hogy pl. eddig egy nap ittál 3 tejes kávét, amiről úgy érzed nem tudsz lemondani a fogyás érdekében sem, így lehet egy napi motivációd az, hogy csak 1 tejeskávét iszol, és nem 3-at. Ha ezt teljesíted akkor egyrészt büszke lehetsz magadra, másrészt máris sokat tettél a végső cél, vagyis a fogyás érdekében.

Tehát az, hogyfejben dől el valami, ott kezdődik, hogy pontosan megfogalmazod magadnak, hogy mit szeretnél elérni és arra koncentrálsz!

Nekem júniusig a célom alak szempontjából a szinten tartás, a heti 3 súlyzós edzés, és az, hogy minél több egészséges étel receptet kipróbáljak, elkészítsek, összeállítsam a Fitten-pozitivan receptgyűjteményt, és leszoktassam a kis makit az éjszakai 2szer evésről, hogy ismét végig tudjam aludni az éjszakát  🙂 engem most ez motivál napi szinten.

Vélemény, hozzászólás?