Hogyan tudjuk mérni a testzsír eloszlását

2014.09.20 21:14

A tegnapi napot egy TRX órával és egy kis karedzéssel zártam.

Ma délelőtt elmentünk a gyerkőccel Palatinus Tünde ingyenes intervall kardió edzésére, szóval egy kis mozgással indult a nap. Nagyon jól éreztük magunkat, Törperős időnként besegített a gyakorlatok elvégzésébe. 🙂

Volt olyan gyakorlat, ahol mindenki magához ragadott egy fát, és izomból elkezdte rángatni…. :)))

Neeeem, csak viccelek, itt nem a farángatás volt a lényeg, hanem az egylábas guggolás, ami egy nagyon hatékony popsi-combformáló gyakorlat, főleg az intervall kardió edzésbe beiktatott elemként.

Ezzel telt a délelőttünk, a délutánomat pedig jó háziasszony módjára takarítással és egy egészséges almáslepény (receptért kattints ide:  https://www.fitten-pozitivan.com/products/egeszseges-almas-pite/  )megsütésével töltöttem, amíg a gyerkőcre az egyik nagymami vigyázott.

Holnap tervben van a Fitbalance, hogy szurkoljunk a Palatinus team fitness modell lányainak.

A tegnapi bejegyzésben a testzsír eloszlás fontosságáról írtam, azonban arról nem esett szó, hogyan tudjuk mindezt mérni otthon egyszerűen?

Kétféle módszerrel tudjuk mérni:

1, derék/csípő arány

ahol a derékbőséget osztjuk el a csípőbőséggel. Nők esetében 0,8-nek vagy kevesebbnek kell lennie, férfiak esetében 0,95-nek vagy kevesebb.

Pl. ha egy nőnek 66 cm a derékbősége és 91,5 cm a csípőbősége, a derék/csípő arány 0,72 lesz

2, derékkerület

a derék körüli mérés összefügg a hasban található zsírral. Egy férfi esetében a 91 cm vagy nagyobb, nők esetében 80 cm vagy nagyobb derékkerület jelzés a túlzott hasi zsírra.

A hasban található túlzott zsírmennyiség kockázatos. A legvalószínűbb magyarázat, hogy a hasban található zsír túl közel van a májhoz. A zsírszövetekből származó zsírsavak az erekbe kerülnek, amelyek egyenesen a májba mennek. A máj ezért folyamatosan zsírban gazdag vért kap, és ez növeli  a koleszterinszintézist. A vér magas koleszterinszintje az egyik legnagyob rizikófaktora a szívetegségeknek.

Vélemény, hozzászólás?