Hogyan tartsd meg az újévi fogadalmad?

2014.12.28 20:58

Karácsonyi lakoma második felvonás is letudva. Csurig töltve az összes glikogén raktáram, azt hiszem van tartalékom most bőven. 🙂

Nemrég értünk haza a nagyszülőktől Győrből. A gyerkőcőt egy nagyon menő, 3 kerekű járgánnyal lepték meg, ezzel kitettem a házra a Megtelt táblát.

Holnaptól vissza  a rendes kerékvágásba. Kaja, edzés a megszokott módon. Szilveszterkor este persze lesz még egy nagyobb lazulás, és másnap a regeneráció, de ez be volt tervezve, és az éves fáradt gőzt is le kell ereszteni  a barátokkal. Uuuhhh de várom már, jó lesz! 🙂

Ma délelőtt, mielőtt elindultunk a második karácsonyi ebédre, még megcsináltam egy rövid felsőtest súlyzós edzést. Egyáltalán nem esett jól, fáradtnak éreztem magam, és gyengének.

Holnap lesz egy lábedzésem, és még a szilveszteri buli előtt is tervben van egy edzés. Elvégre mivel is zárhatnám a 2014-es évem, mint edzéssel?!

Most, hogy a mai nappal lezártnak tekintem a karácsonyi lakmározásokat, elkezdtem gondolkodni azon, hogy lesz e olyan dolog, amit megfogadok szilveszterkor 2015-re vonatkozólag. Az elmúlt néhány évben elmaradtak az újévi fogadalmak, leginkább azért, mert ha valamit akarok, akkor  nekem teljesen mindegy, hogy év vége van, vagy év közepe, pontosan megfogalmazva kitűzöm a célt és elindulok abba az irányba.

Szerintem nagyon sok újévi fogadalom ott csúszik el, hogy nincs egész pontosan megfogalmazva a cél, az, hogy mit akar valaki elérni, megvalósítani.

Annyi nem elég, hogy ” idén le fogok fogyni” vagy „ebben az évben majd spórolok” stb.. Ne általánosságban gondolkodjunk, hanem konkrétumokban.

Pl. az év végéig leadok 10 kg-ot, vagy minden hónapban félre teszek 10.000 forintot. Ebben az esetben biztosan fogod tudni, hogy hol tartasz a célod elérésében.  

Fontos az is, hogy ésszerű, teljesíthető célokat tűzzünk ki magunk elé.

Pl. ha valaki azt fogadja meg, hogy ebben az évben egy percet sem lustálkodik majd, ez valószínűleg úgysem fog sikerülni. Ehelyett  érdemesebb reálisan kitűzni a célt, vagyis pl. ” a tv nézés helyett délutánonként sétálok a szabadban 20 percet”.

Bízz magadban!

Az újévi fogadalom megtartása, különösen ha egy jól berögzött szokást szeretnénk megváltoztatni,- életmódváltás, dohányzás elhagyása,- kemény munka. Kezeld kihívásként, és koncentrálj arra, hogy igenis meg tudod csinálni, képes vagy megvalósítani a céljaidat!

Haladj lépésről lépésre!

Megfogadtad, hogy idén lefutod a félmaratont. Ez egy reális cél, még akkor is, ha előtte egy métert nem futottál. De januárban egész biztosan nem a 21 km-es távval állsz neki az edzéseknek. Az első nap futsz 500 métert, a második nap 750-t, a harmadik nap 1000 métert, és így tovább.

A lényeg, hogy folyamatosan a kitűzött célt tartsd szem előtt, akár tervet is készíthetsz, ami segít átlátni, hogyan haladsz.

Ha ezt a néhány pontot szem előtt tartod az újévi fogadalmaknál, lépésről lépésre, könnyebben megvalósíthatod céljaidat 2015-ben.

Vélemény, hozzászólás?