Hogyan lesz tartós a fogyás? Kerüld el a jojóeffektust!

Hogyan lesz tartós a fogyás? Kerüld el a jojóeffektust!

2015.01.05 15:58

Már csak 2 hét! Gyere, várlak!

A napot egy hát-mell-tricepsz edzéssel kezdtem, majd jöttek a személyi edzések.

Kora délután pedig találkoztam azzal az anyukával, aki a Viadukt Sportközpont életmódváltó programjának  főszereplője lesz egy hónapon keresztül. Én a táplálkozás területén segítek majd neki, hogy min kell változtatnia ahhoz, hogy elérje a célját, ami most elsősorban a formálódás, és a narancsbőr eltüntetése a kritikus területekről (has-comb-popsi)

Nyilván az egy hónap alatt a céljainak egy részét tudjuk közösen teljesíteni, (ugyanis egy verseny diéta is 12 hétből áll) azonban jó alapot kap arra, hogy a továbbiakban milyen életmódot folytasson edzés és táplálkozás területén ahhoz, hogy az elért formás alakot necsak megszerezze, hanem meg is tartsa.

Ehhez mindenképpen el kell kerülni a jojóeffektust.

Egy dolgot meg kell érteni, ha fogyni, formálódni szeretnénk, az a táplálkozási rendszer és életmód, amivel egyszer elértünk az elhízott, alaktalan állapotba, az kivétel nélkül minden alkalommal, amikor visszatérünk rá, ugyanazt az alakot fogja eredményezni.

Ha fogyni akarsz, akkor az eddigi táplálkozásodtól, életmódodtól, többnyire búcsút kell venni. A magyar ételek, étkezési szokások nagyon jól segítik a hízás folyamatát.

Ha elhatároztad magad, hogy ledobsz pár kilót, akkor ne úgy állj neki, hogy „ezt a két hónapot majdcsak kibírom valahogy”, aztán ha kevesebbet mutat a mérleg, újból visszatérsz a jól megszokott étrendhez, mert az alakformálásnak nem az a lényege, hogy ha elérjük a kívánt testsúlyt, alakot, akkor eldobunk mindent és visszatérünk a régi kerékvágásba. Pontosan ez az, amitől visszahízol.

A lényeg, hogy mentálisan készülj fel arra, hogy változások lesznek az életmódodban. A diéta nem kell, hogy szenvedés és éhezés legyen, számos alternatíva létezik diétás ugyanakkor ízletes és finom ételekre.

Egy kis segítség ehhez, kattints ide:

https://www.fitten-pozitivan.com/receptek/ebed-vacsora/

Biztosan lesz olyan dolog, amiről le kell mondanod majd, de ha az alapelveket betartod, és hozzászoktatod a szervezeted az új rendszerhez, akkor hamarosan nemcsak a fogyást fogod érezni, hanem a pozitív pszichés és egészségre gyakorolt hatását is. Jobb lesz a közérzeted, energikusabb leszel, magabiztosabb,

A jojóeffektus egy másik formája, ha koplalással lelassított anyagcsere mellett, néha nagyobb ételadagok elfogyasztása. Ez tipikusan az az eset, amikor valaki azt mondja: „alig eszem, mégis hízok”. A lelassult anyagcsere ezután ugyanis minden bejutó tápanyagot azonnal elraktároz az ínséges (koplalós) időszakra, plusz emellé még megköti a vizet is. A koplalás a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha fogyni szeretnénk! 

Törekedj a minőségi táplálkozásra napi 5 étkezésben, mozogj mellé heti legalább 3x 1 órát, és a fogyás, formálódás tartós lesz, a jojóeffektus pedig messziről elkerül majd.

Vélemény, hozzászólás?