Hogyan lesz eredménye az edzéseidnek?

2014.03.12 10:11

A minap hallottam két nőt beszélgetni az egyik bevásárlás alkalmával.

„le akarok fogyni pár kg-ot a nyárra, mert megyünk nyaralni, így most odafigyelek a kajára, és eljárok edzegetni is”

Ez nagyon jó, hogy ez a hölgy nem egy csodakapszulát választott ahhoz, hogy ledobjon pár kg-ot, hanem az étrend és edzés mellett döntött. Azonban az étrend helyes megválasztása mellett, a megfelelően megválasztott edzés is nagy szerepet játszik az alakformálásban. Ahhoz, hogy eredményeket (tartós eredményeket) érjünk el a diéta mellett, nem elég az „edzegetés”.

Ahogy az étrend, úgy az edzés is a napi/heti rutin része kell, hogy legyen. Érdemes kijelölni bizonyos napokat a héten, amikorra be tudod iktatni az edzéseket, így Te is és a környezeted is megszokja majd, hogy Neked olyankor edzés van!

Ha még nem sikerült letenned a voksodat egyik mozgásforma mellett sem, akkor érdemes kipróbálnod több dolgot is, és megtalálni azt, amiben tényleg örömödet leled. Mert ha kényszerből sportolsz, nem élvezed, az úgyis csak ideig-óráig fog tartani, és kampányszerű edzésekkel pedig nem sokat érsz el a a tartós fogyásban, alakformálásban.

Ha nem a csoportos órákat látogatod, hanem egyedül edzel, akkor legalább az elején mindenképp érdemes személyi edzői segítséget igénybe venni, aki javaslatokat tesz számodra, hogy a céljaidat milyen mozgásformával tudod elérni hatékonyan. (legyen szó fogyásról, formálódásról, vagy akár tömegnövelésről) Megtanítja neked a gyakorlatok helyes kivitelezését, edzéstervet állít össze a számodra, valamint étrendi javaslatot tesz. Ez fontos egyrészt azért, hogy a gyakorlatok elvégzése során ne szenvedj el a helytelen kivetelezésből adódan sérülést, másrészt pedig sportszakemberként segíteni tud téged a céljaid elérésében, hogy a megfelelő irányba indulj el pl. a fogyás-formálódás útján.

Csak egy rövid történet, hogy miért van szükség személyi edzőre:

Nemrég hallottam, hogy egy lány elkezdett egyedül edzeni egy edzőteremben, fogyás volt a célja. Néhány hétig súlyzós edzéseket végzett, aztán ráállt a mérlegre, és nemhogy kevesebbet mutatott volna, még súlyosabb volt, mint az edzés megkezdése előtt, valamint elkezdett vastagodni a fogyás helyett. El is ment a kedve gyorsan az egésztől .

Alapvetően az elgondolás nagyon is jó volt, hogy felveszi az edzőcipőt, lemegy a terembe, és súlyzós edzéseket csinál a fogyás érdekében. (erről már több bejegyzésben is írtam, hogy miért van szükség a fogyáshoz súlyzós edzésre) A bökkenő csak ott van, ha az elején mindezt irányítottan teszi (személyi edző segítségével) akkor a megfelelő edzéstípust végzi, a megfelelő gyakorlatokkal, megfelelő ismétlésszámban, megfelelő súlyokkal megválasztva, és a megfelelő étrenddel. Akkor tuti, hogy elindult volna a fogyás útján, és nem megy el a kedve a kudarctól, sőt még több motivációt kap, hogy tovább folytassa.

Nekem már csak kevesebb, mint 7 hét van a versenyig. A hátra levő időben az edzéseimen nagyobb hangsúlyt kell fektetnem a váll és a popsi formálásra. Az étrendem mindösszesen plussz 2 pufi rizzsel módosul, tehát délután nem 2 hanem 4 pufi rizs megy a túró és tojásfehérje mellé.

A gyerekszobai edzések pedig továbbra is töretlenül mennek:

guggolás térdhúzással 6×30

Vélemény, hozzászólás?