Harc a hasi zsírpárnák ellen

2015.03.31 20:26

Tegnap két óra edzés, mára „csak” 45 perc kardió és hasizom gyakorlatok jutottak.

Tegnap kaptam egy levelet, amelyben egy férfi tanácsot kér, hogyan tüntetheti el a hasán levő zsírpárnákat. Heti rendszerességgel edz, nagyjából odafigyel mit eszik, de van néhány kg a derék részen, ami nem akar eltünni.

Mit csináljon? Milyen gyakorlatokat végezzen?

Ez a téma a tavasz és nyár közeledtével egyre több mindenkit érdekel esztétikai szempontból. Azonban a hasi elhízás nem elsősorban esztétikai probléma, számos egészségügyi következménye is van. A hason elhelyezkedő zsírréteg akadályozza a szervek megfelelő működését, hajlamosíthat cukorbetegségre vagy magas vérnyomásra, illetve szív és érrendszeri betegségek kialakulására.

Mikortól beszélhetünk hasi elhízásról?

Sokszor elég, ha belenézünk a tükörbe és máris megállapíthatjuk, hogy a hasunkra vagy csípőtájékunkra rakódott a súlyfelesleg. Előfordulhat azonban, hogy hiába érezzük, bizony van ott felesleg, ahol nem kellene, nem hisszük el, hogy az már rizikófaktor.

Fogjunk egy centit és mérjük meg a hastérfogatunkat. Ha ez a mért érték férfiak esetében 90, nők esetében 80 cm felett van, akkor már hasi elhízásról beszélhetünk.

A hasi elhízás okozhat még alvászavarokat, epehólyag problémákat, magas koleszterinszintet a fent említett problémákon kívül, ezért nemcsak az esztétika szempontjából érdemes rá odafigyelni, illetve tenni ellene.

A hasi zsírpárnáktól kiegyensúlyozott, minőségi tápanyagokra épülő, csökkentett kalóriatartalmú étrenddel és rendszeres mozgással lehet megszabadulni. A villámkúrák hatástalanok, azok ugyanis hirtelen víz és izomvesztést eredményeznek, nem alkalmasak arra, hogy leolvasszák a megtelepedett zsírokat. Valamint helyi zsírégetés sem létezik, tehát hiába csinálunk napi rendszerességgel akár több száz felülést, attól még nem lesz lapos hasunk, és a zsírréteg sem fog eltűnni a derék tájékról.

Tehát a fent említett férfi esetében a rendszeres mozgás rendben van, viszont az étkezésre nem elég nagyjából odafigyelni, mert  hagy ne ismételjem magam, hogy 70% a kaján múlik, és nem az elvégzett speciális hasizom gyakorlatokon.

Az étkezés helyes irányba állítása érdekében érdemes táplálkozási naplót vezetni.

Ha mindent pontosan feljegyzünk, akkor ennek segítségével könnyedén rájöhetünk mikor és hol csúsztunk el az étkezésben, mi az amit szelektálni kell a jelenlegi étrendből ahhoz, hogy a kg-ok meginduljanak lefelé.

És erről a témáról is szót ejtünk majd április 12-én az Arnold Gym-ben.

Gyere, várlak! 🙂

Vélemény, hozzászólás?