Ha fogyni akarsz, akkor óvatosan a gyümölcsökkel

2014.04.02 12:39

Délelőtt végigcsináltam egy hát és váll edzést,

este pedig  egy kondi óra, ami még vár rám. Holnap megint lábazok, hétvégén ismét felsőtest súlyzós edzés. Már csak 3 hét a versenyig, holnap forma ellenőrzés, étrend változás, fürdőruha próba, és sportorvosi vizsgálat. Kicsit besűrűsödtek a programok. 🙂

Nekem a versenydiéta idején nem esik nehezemre lemondani a különféle gyümölcsök fogyasztásáról, mert nem vagyok egy nagy „gyümölcsös” . Reggelente eszek éhgyomorra 2 szelet friss ananászt, majd fél almát belereszelve a zabpehelybe, nekem ennyi bőven elég a gyümölcsből.

Most azonban, hogy jön a szezon, sokan egyáltalán nem tudnak lemondani a gyümölcsről. Ez nem is lenne baj, hisz diéta idején is fogyaszthatunk gyümölcsöt,  inkább az a probléma, hogy nem tudnak mértéket szabni a nagy evészetnek, gondolván gyümölcstől úgysem hízok, és mindezt rossz időpontban is teszik.. Úgy vannak vele, most van itt az ideje, akkor most kell belőle jó sokat enni.

Hangsúlyozom mégegyszer, hogy nem a gyümölcs fogyasztással van a baj, hanem itt is a mennyiségel, és az időponttal.

Mértékletességre azért kell törekedni, mert a gyümölcsben is cukor (fruktóz és glükoz) van. A hagyományos cukkorral ellentétben ugyan a gyümölcscukor nem kerül be gyorsan a véráramba, és nem kerül olyan közvetlen módon az izmokba, mint a glükóz vagy a dextróz. Az utóbbi glikogénné alakul át, ami a szénhidrátok izomban tárolt formája. Ha fruktózt fogyasztunk, az elsőként bekerül a májba, majd ezután alakul glikogénné. A probléma ott kezdődik, ha a máj és izom glikogén raktárai telítve vannak, mert akkor a felesleges fruktóz (gyümölcscukor) zsírrá alakul, és eltárolódik a szervezetben.

Azt elég nehéz megállapítani, hogy a máj glikogén raktárai mikor és mennyire vannak telítve, ezért ha fogyni szeretnénk a  gyümölcsfogyasztásra a legjobb időpont a reggel. Ekkor ugyanis a máj glikogén szintje alacsony, mivel a test alvás során energiaforrásként felhasználja az itt raktározott szénhidrátot. Alacsony glikon szinttel a test energiaszintje lecsökken, és az izom bontásába kezd, mert az könnyebben bontható és hasznosítható. Ha közvetlenül ébredés után eszünk gyümölcsöt (mint ahogy én, éhgyomorra az ananászt) akkor ez leállítja az izombontás folyamatát, és nem fog zsírként raktározódni a testünkön.

Vélemény, hozzászólás?