Ha egyedül nem megy az edzés, hogyan motiváld magad

2014.09.05 11:59

Olyan jó, a viszonylag hosszú esős, borús idő után, most nálunk ismét ragyogó napsütés van. Erre ébredtem ma, egész más a kedvem is, az elmúlt 2 héthez képest. Új lendületet kaptam az edzésben is, és ma már túl vagyok 1 órás súlyzós edzésen,  utána pedig 20 perc kardión. Remekül érzem magam. 🙂

Emellett két hét nyaralás után visszajött a terembe egy lány Noémi, akivel időnként együtt szoktam edzeni, ez is újra motivál. Ugyan futni egyedül szeretek, de a súlyzós edzéseknél nagyon motiváló tud lenni, ha együtt tudok valakivel edzeni. Noémi hasonló beállítottságú mint én, és valamilyen szinten a céljaink is hasonlóak. Az ilyen közös edzések nagyon sokat tudnak segíteni a holtpontok leküzdésében.

Nem beszélgetni megyünk le az edzőterembe, ahogyan ezt jónéhányan teszik, hogy ülnek a combközelítő gépet használva egymás mellett, és fél órán keresztül csak tárogatnak, közben pedig pletyiznek. Ez nem vezet sehová, semmilyen eredményt nem fog hozni, max. csak annyit, hogy lelkileg jobban érzed magad, mert megbeszélted a barátnőddel az összes problémád. Ez persze egyáltalán nem baj, ha ez volt a cél, és nem az alakformálás.

Nekünk az alakformálás az elsődleges cél, ezért inkább a gyakorlatokra koncentrálunk, és az edzés előtt vagy után beszéljük meg az aktuáils diétás recept témát 🙂

Ha úgy érzed egyedül nem megy, vagy nagyon nyögve-nyelősen mennek az edzések (legyen szó bármilyen sportról) keress magad mellé egy emberkét, akivel hasonlóak a céljaitok, pl. mind a ketten meg akartok szabadulni néhány kg-tól. Nem szükséges minden edzést együtt végig csinálni, de ha időnként vannak közös edzések, akkor az rengeteg tud segíteni a célok elérésében.

Persze ez is egyénfüggő, mert vannak akik számára motiváló egy edzőtárs, és vannak akik egyedül szeretik végig nyomni az edzéseket.

Viszont ha egyedül nem megy, akkor milyen szempontok alapján válassz edzőtársat?

– olyat válassz, akinek az edzettségi foka közel hasonló a tiedhez

Ha túl sokkal előtte jársz, akkor sok időd elmegy a tanítgatással, ha pedig ő sokkal tapasztaltabb és erősebb, akkor egy idő után ez kedvedet szegheti, hogy úgy érzed, sosem éred utól.

– legyenek hasonló céljaitok

Pl. mind a ketten fogyni akartok, vagy mind a ketten kerekebb popsiért dolgoztok

gondolkodjatok hasonlóan az edzés közbeni viselkedésről

Ahogy fent is említettem a terembe elsősorban dolgozni menjetek, és ne beszélgetni. ez persze nem azt jelenti, hogy edzés közben ne szóljatok egymáshoz, de a sorozatok közti pihenő időben ez korlátozódjon minimálisra, a dumcsizásra ott van az edzés előtti, vagy utáni idő.

Vélemény, hozzászólás?