Futópad vs. szabadtéri futás

2015.06.02 17:30

Nagyon jól indult a napom. 🙂

5-kor keltem és a madárcsicsergős, napsütötte kertünkben egy alapos bemelegítéssel kezdtem. 

Akár edzőtermi edzésről, akár szabadtéri futásról van szó, mindig fentről lefele haladva mozgatom át az izületeimet. Gondolom a bemelegítés fontosságát már nem kell hangsúlyoznom. 🙂

-fejkörzések

– váll körzések lapocka zárással-nyitással (elől érint a két könyök)

– karkörzések

– törzskörzések

– törzsdöntések oldalra

– csípőkörzések

– térdkörzések,

– bokakörzések

– hajolgatás mindkét lábra, pici utánmozgásokkal

Bemelegítés után pedig irány a tóhoz futni, ma reggel 5 km-t hagytam magam után.

Valamelyik nap az egyik vendégem azt kérdezte tőlem, mi a véleményem a futópadon való futásról, mert ő azt hallotta valakitől, hogy az nem ér semmit.

Ezt a kijelentést, bárki is tette, erős túlzásnak érzem.

Azzal egyetértek, hogy a szabadtéri futás megerőltetőbb, márcsak azért is, mert az edzőteremben nem kell megküzdenünk a légmozgással, valamint a futópad szalagja némileg segíti a mozgást, és kevésbé terheli az izületeket.

Azonban akár futópadon, akár szabadban futunk, ugyanazon izmok aktivizálódnak, csak nem teljesen egyforma mértékben. Ezek az izmok a farizmok, négyfejű combizom, hajlítók, vádli, csípő hajlító és a hasizmok.

Mivel a futópadot  motor hajtja, így kicsit módosul a futóstílus kinti és benti futás esetén. A futópadon inkább a négyfejű combizom dolgozik az ellökésnél, míg kinti futásnál többet dolgozik a hajlító, a hátul levő láb emelésénél.

Én személy szerint sokkal jobban élvezem a szabadtéri futásokat, főleg nyáron hajnalban, amikor ébredezik a természet. Ez nemcsak a testemet tölti energiával, számomra maximális mentális töltődést is jelent.

Remélem a jó idő marad, mert ettől a héttől kezdve terveim szerint heti 2-3 korán reggeli kardió edzést szeretnék beiktatni a súlyzós edzések mellé.

5-kor még a család alszik és mire indul a nap, addigra bőven hazaérek.

Vélemény, hozzászólás?