Fruktóz a diétában

2018.02.27 14:58

Fruktóz a diétában

A hétvége ismét mozgalmasan telt, na jóóó, melyik nem?? 

Szombaton délelőtt személyi edzéseket tartottam, majd délután Budakeszin tartottunk előadást Fitt táplálkozás – inzulinrezisztencia és diabétesz életmód szemlélet témában. 

Az előadás nagyon jó hangulatú volt, és nagyon interaktvíra sikerült. Őszintén örültem, hogy a résztvevők megosztották velünk a tapasztalataikat és sok új információval is szolgálhattunk nekik.

Az előadáson felmerült egy kérdés a fruktózzal kapcsolatosan, ugyanis sok diétás és diabetikus készítmény tartalmaz fruktózt. 

Fruktóz a diétában

A fruktóz a cukor olyan formája, ami megtalálható a gyümölcsökben és az egyszerű asztali cukrokban. Hirhedten sok van belőle a kukoricaszirupban, amit az utóbbi néhány évtizedben sok feldolgozott ételhez és szénsavas italhoz adnak hozzá. A fruktóz hihetetlenül édes, de a fő probléma az, ahogy a szerevezetünk kezeli. A glükózzal ellentétben, amit bármelyik sejt fel tud venni, a fruktózt a májnak kell feldolgoznia. Ez kis mennyiségben nem baj, de a mai mennyiségek fogyasztásával túlterheljük a májat. A túl sok fruktózzal a máj azt csinálja, hogy zsírrá alakítja. Ha elég fruktózzal terheljük, akkor „zsíros májunk” lesz.

Ha csökkenteni akarjuk a fruktózt, akkor gondosan el kell olvasnunk a címkéket: „magas fruktóztartalmú kukoricaszirup”, „glükóz-fruktóz”, „izoglükóz”elnevezéssel is feltüntetik. 

A gyümölcs is tartalmaz fruktózt. Tehát annak ellenére, hogy jó egy bizonyos mennyiségű friss gyümölcsöt fogyasztani, egészben hájastól, meg kell próbálnunk minimalizálni  a gyümölcslevek és turmixok fogyasztását, amikből hiányzik a rost. A rost ugyanis lassítja a cukor felszívódását. Egy kis pohár narancslében kétszer annyi kalória és feleannyi rost van, mint egy narancsban, 

Óvatosan tehát a fruktóz tartalmú diétás készítményekkel.

Vasárnap már pihenéssel telt (és nem a kutya ébresztett), délelőtt a napsütötte csípős hidegben Szentendre volt a program, majd délután mesenézős mozizás az Arénában.

Vélemény, hozzászólás?