Fontos alapelvek, ha fogyni, formálódni akarsz

2015.01.06 20:48

Újabb néhány kemény napnak nézünk elébe, a kis makimnak most a másik oldalt indult meg alul-felül egyszerre két rágó foga is. Szegénykémnek megint orrán-száján folyik a cucc,  emiatt nehezen kap levegőt, és elég nyűgös, arról már nem is beszélve, hogy fel van dagadva neki a fél arcocskája.

Ma délelőtt lábedzés volt soron. Nem ment könnyen, most hosszabb pihenőre volt szükségem a sorozatok között, 6 gyakorlatot azért így is végig csináltam. Holnap reggel, ha sikerül ma éjszaka aludni valamit, válledzés következik.

Tegnaptól az ünnepek után elkezdtem a tavaszi szezonra való felkészülés jegyében a tiszta kaját. Előtte is minőségi étrendet követtem, de azért karácsonykor be-be csúszott 1-2 hagyományos süti, rántott hús krumplipürével és hasonlók, szóval önmagamhoz képest lazultam egy kicsit. 🙂

A mai étrendem pl. így nézett ki.

1, étkezés

30 gr zabpehely, 1 tk. lenmag,  1/2 alma lereszelve, 1/2 adag vaníliás Iso whey zero, vitaminok, glutamin

2,  étkezés

1 fehérje turmix, glutamin

3, étkezés

62,5 gr rizs, 1 tonhal

4, étkezés

62,5 gr rizs, 1 tonhal, párolt zöldség

5, étkezés

3 főtt tojásfehérje, párolt zöldség, 1 pufi rizs

6, étkezés

1 adag Iso whey zero, 100 gr zsírszegény túró, glutamin

A következő alapelveket érdemes betartani ha fogyni, formálódni szeretnél:

– ahogy az én étrendemből is kitűnik (napi 6 étkezés) törekedni kell a napi 6-8 kis adagokban történő étkezésekre. Felejtsd el, hogy este 6 után már nem eszel, kell enni, a több kis étkezés szinten tartja a vércukorszintet, és elkerülöd a hirtelen inzulinkibocsátást, ami gátolja a fogyást.

– válaszd az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat, amelyek jobban telítenek, és hosszabban biztosítják a jóllakottság érzését

– fehérje forrásokból a zsírmenteseket részesítsd előnyben (csirkemell, pulykamell, tengeri halak, tofu, zsírszegény túró, joghurt, tojásfehérje és fehérje por)

– figyelj a víz fogyasztásra (min. 2,5-3 liter)

– figyelj a megfelelő zsírbeviletre is, halolaj, lenmagolaj fontos az anyagcsere megfelelő működése szempontjából

– és ne feledkezz meg a vitamin és ásványi anyag pótlásról sem! 

Ha ezeket az alapelveket betartjuk az étkezésben és mindezt rendszeres mozgással kombináljuk, látványos és tartós eredményt érhetünk el, nem mellesleg elkerülhetjük a tegnap említett jojóeffektust is. Én ezeket az alapelveket alkalmazom majd a szigorúbb versenydiétám során is.  

Vélemény, hozzászólás?