Fogyni akarsz? Kihagyhatod a reggelit….

Fogyni akarsz? Kihagyhatod a reggelit….

2014.07.11 19:52

Kihagyhatod a reggelit…. csak nem érdemes…. mert nem azt a hatást  fogod elérni,  amit egyébként szeretnél!

Valamelyik reggel üres gyomorral mentem ki futni. Nem esett jól, nehezen ment az 5 km, mire rájöttem, hogy mi a bajom: elfelejtettem reggelizni.

Emlékszem, amikor évekkel ezelőtt reggel 6-kor úgy indultam munkába, hogy a „reggelim” 1 energiaital volt, aztán délben ettem a mekiben egy csirkés tortillát, abban a hitben, hogy az tök egészséges, és nem hízlal, majd délután rátoltam egy „délig tartó lendületes” kekszet, hogy legyen némi energiám, és ugye az „sem hízlal”. Munka után rohantam aerobik órára, vagy kint a szabadban futottam,  a vacsorám pedig egy nagy doboz gyümölcs joghurt volt. Akkor szentül hittem, hogy jól csinálom.

Mégsem értettem, hogy miért nem változik a testem, úgy ahogy én szeretném, hisz keveset eszem, nem is reggelizem, este pedig edzek.  Ez ment éveken keresztül, egészen addig, amíg el nem kezdtem magam egy kicsit jobban beleásni a témába az első fitness versenyemre való felkészülés alatt.

Innentől került rendszer a napjaimba, az étkezéseimbe, a „szemét” kaját fokozatosan elkezdtem lecserélni a tiszta étkezésekre, minőségi tápanyagokra. Nagy változást jelentett a rendszeres reggeli bevezetése is.

Egészen addig nem is tudtam, hogy mennyire fontos ez az alakformálásban.

Hogy miért?

-Egyrészt azért, mert egy kezdő löketet, energiát ad a nap elkezdéséhez, beállítja a szervezet számára a vércukorszintet, ami reggel alacsony.

-Másrészt az aki „nemevéssel”, vagy „nagyon kevés evéssel” próbál megszabadulni a feleslegtől, annak több, mint valószínű, hogy lassú az anyagcseréje, ugyanis a szervezet így próbál felkészülni az ínségesebb időkre, amikor érzi, hogy nem kap megfelelő mennyiségű üzemanyagot. Minél kevesebbet eszel, a szervezet annál többet tartalékol abból a kevésből is, amit megettél. Tehát egy éjszakai „éhezés” után, nem érdemes tovább éheztetni a szervezetet, ha reggelizünk, és rendszeresen legalább napi 5x étkezünk, azzal felpörgethetjük az anyagcserénket, azaz nem fog tartalékolni a szervezet, ez pedig segít a fogyásban

Én, mióta ezt tudom, azóta reggelizem. Eleinte nem esett jól, így csak néhány falattal kezdtem, aztán szépen lassan hozzászokott a gyomrom, most pedig már alig várom, hogy reggel legyen és megehessem a zabpelyhemet.

Vélemény, hozzászólás?