Fitt kenyér recept FittAnyutól

2016.03.30 13:12

Nagyon ritkán vagyok beteg, de most csatlakoztam kis Zéhez, beálltam a táppénzen levők sorába egy hörghuruttal kombinált hangszalag gyulladással, ami egy kicsit sem vicces, főleg ha légzési nehézséggel társul. Egy „csöppet” most offon vagyok, úgyhogy munka és edzés helyett a pihenés, olvasás, tanulás és a természetes gyógymódok, Vironal gyógynövény csepp, ami kiváló vírusos és gyulladással járó betegségek esetén, Flavocel tabletta és tea van napirenden.

Beszélni nemigen tudok, hangom az semmi, a családom pedig szolidaritásból velem suttog. 🙂 

Szerencsére azért nem vagyok ágyhoz kötve, így délelőtt összedobtam egy fitt házi veknit. Nagyon egyszerűen elkészíthető, nem kell hozzá kenyérsütő gép sem, csak bekavarni, egy órát keleszteni és megsütni. Ennyi. 

Hozzávalók 2 ilyen darabhoz:

– 250 gr dmBio teljes kiőrlésű liszt

– 250 gr dmBio Teljes kiőrlésű rozsliszt

– 1 szárított élesztő

– 1 doboz zsírszegény tejföl (150 gr)

– 2 ek. oliva olaj

– 1 tk. só

– 2 tk. eritrit

– 2 tk. búzasikér

– 200 ml melegvíz

– 1 tk. kakukkfű 

– 1 tk. majoranna

– tetejére szórhatunk szezám magot

Elkészítés:

A tésztához a kétfajta lisztet és a szárított élesztőt egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) kezdetben alacsony, majd magasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelni hagyjuk. A tésztát lisztezzük, majd a keverő edényből egy nyújtódeszkára borítjuk. Kétfelé vesszük a tésztát. A szeleteket megfogjuk a végeiknél és többször megcsavarjuk, amíg egy 20-25 cm-es veknit kapunk. A veknit egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meleg helyen kb. még 20 percet kelesztjük. Sütés előtt én megkentem tojásfehérjével és megszórtam szeám maggal, de ez elhagyható. 240 fokon először 10 percig sütjük, aztán csökkentjük a hőmérsékletet 180 fokra, és még így sütjük kb. 25-30 percig. Sütés után hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.

Tipp: 

Ha hétközben nincs időd kenyeret sütni, készítsd el hétvégén és fagyaszd le, így hétközben bármikor elő tudod venni. 

A zöldfűszerek ízlés szerint variálhatóak, akár el is hagyhatod őket, vagy kicserélheted bármilyen más zöldfűszerre

Gazdagíthatod a veknit őrölt lenmaggal, amivel értékes zsírsavakhoz juthatsz és még az anyagcseréd is gyorsíthatod.  

Szeretnél személyre szabott étrendet és edzéstervet? 

Segítek Neked, kattints a képre a részletekért

Vélemény, hozzászólás?