Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

Fehérjepor: kell vagy nem? Izmos leszek?

Fehérjepor: kell vagy nem? Izmos leszek?

2014.09.12 21:54

Péntek, késő este van. A gyerkőc csak nemrég aludt el, így csak most jutottam gép elé.

Fáradt vagyok?

Igen, ezért most rövidre fogom 🙂

Napok óta látom keringeni ezt a posztot fent a facebookon.

Valójában nem tudom, hogy ez most csak egy kreált dolog, vagy valaki tényleg beírt valahova, és ezt a kérdést tette fel, de igazából ez mindegy is. Én azonban nem mennék el csak úgy emellett a téma mellett.

Sokan nevetnek ezen a kijelentésen/kérdésen vagy a fejüket fogják, hogyan lehet ilyet kérdezni, azonban szerintem ez koránsem olyan egyértelmű azoknak az embereknek, akik csak most ismerkednek a mozgás, sporttáplákozás, táplálékkiegészítők világával, (és ez egyáltalán nem baj, és nem ciki, hisz a legnagyobbak sem úgy születtek, hogy ez evidens volt számukra), ahogy nekem sem volt egyértelmű anno. Akkor még csak annyit láttam én is, hogy ezt isszák a ‘gyúrósok’.  Valószínűleg én is tennék fel érdekes kérdéseket pl egy programozónak, ami számára tök egyértelmű lehet, én meg azt sem tudom mi fán terem az egész.

Sok nő fél kiegészíteni az étrendjét fehérjeporral, mert úgy gondolják, ők csak fogyni szeretnének,nem izmosodni. ‘Kétajtós szekrényhátat’ meg végképp nem szeretnének, ami érthető is. Az izmosodás egy hosszú folyamat, és kitartó munkának az eredménye, ami  70%-ban a táplálkozáson múlik, további táplálék kiegészítőkön, valamint nagyobb/nagy súlyokkal végzett edzéseken, és nem önmagában a fehérjeporon.

Ha csak önmagában fehérje turmixot iszom, egészen biztosan nem leszek izmos, és akkor sem, ha iszom a fehérje turmixot, követek egy kiegyensúlyozott diétás étrendet, de nem emelek napi szinten az edzőteremben 120 kilókat. Még egy 3 kg-os súly megemelésétől és fehérje turmixtól sem leszek izmos. Ennél ehhez jóval több kell.

A tejsavó fehérje, amiről beszélünk nem más, mint a sajtgyártás mellékterméke. Ebből, miután a víztartalmat eltávoltították, a megmaradt porban 90%-os magas biológiai értékű tejsavó por marad fenn.

Miért nem kell félni a fehérjeporoktól a diétában?

Természetes formában a fehérje megtalálható húsokban, tejtermékekben, tojásban, kis mennyiségben növényekben. A diéta során a fehérjeturmix fogyasztásával elkerülhetőek, hogy a felsorolt természetes fehérjetartalmú ételekben megtalálható további zsíradékok, szénhidrátok a szervezetbe jussanak, vagyis a fehérje turmixal, nagyrészt tiszta fehérjéhez jut a szervezet.

Ha tartósan fogyni szeretnénk meg kell emelni a napi fehérje bevitelt. Ezt, csak szilárd táplálékból sokszor nem könnyű bevinni a szervezetbe pl. nem szívesen eszik meg az ember minden nap fél kg csirkét. Erre a célra kiválóan alkalmasak a fehérjeporok, amivel biztosítani lehet a szervezet számára a megfelelő fehérje mennyiséget, ami a fogyáshoz kell.

Arról már egy korábbi bejegyzésemben írtam, hogy a megemelt fehérje bevitel, hogyan segíti a fogyást!

https://www.fitten-pozitivan.com/news/hogyan-segiti-a-feherje-a-fogyasod/

Tehát ha “csak” fogyni szeretnénk, és nem izmosodni, akkor is érdemes kipróbálni a fehérje turmixot az étrendben, és nem kell attól tartanunk, hogy néhány hét múlva le kell cserélni az ajtót, mert a széles vállunkkal nem férünk át rajta. A fehérje turmix fogyasztásával azt viszont elérhetjük, hogy ne csak fogyjunk, és lógó bőr maradjon hátra, hanem egyúttal feszesebb formát érjünk el.

Vélemény, hozzászólás?