Fehér vagy barna rizs?

2014.04.19 13:38

Hogyan készíts otthon barna rizst??

Kezdj el kevés kókuszzsíron 125 gr fehér rizst pirítani, és hagyd ott, mert nyavalyog a gyerek.

Ma reggel is ez történt, a baj csak az volt, hogy már nemcsak a rizs volt erősen barna (inkább fekete) hanem még a lábas is szénné égett. 🙁

Viccen kívül, egyébként sokan kérdezik tőlem, hogy fehér vagy barna rizst fogyasszanak inkább?

A barna rizs tartalmazza a csírát és a korpát, a fehér rizs nem. Azonban a barna rizs esetében a barna külső réteg fitinsavat is tartalmaz, ami megakadályozza a mikrotápanyagok felszívódását, viszont csírájában többszörösen telítetlen (jó) zsírsavak vannak, amelyek azonban nem megfelelő tárolás esetén megavasodnak, éppen ezért hűtve érdemes tárolni,.

A barna rizsnek igen magas a rosttartalma, erre azonban érdemes odafigyelni, mert ha túl sokat fogyasztunk belőle, károsíthatja a hasznos bélbaktériumokat.,a fehér rizzsel ellentétben viszont számos hasznos tápanyagot tartalmaz.

A fehér rizsnek ugyan magasabb a glikémiás indexe, de ha hússal és zöldséggel eszed, akkor a viszonylag magas GI eltűnik, valamint a felesleges fitinsavval sem terheled a szervezeted, így nem nehezíti az emésztési folyamatokat, aminek hatására elkerülhető a rossz közérzet.

Én szinte mindíg fehér rizst fogyasztok,  mivel hússal és zöldséggel, és nem utolsó sorban ezt is mértékkel eszem, nincs miért aggódnom. 🙂

Vélemény, hozzászólás?