Étrend tervezés: nyersen vagy sütve/főzve mérjünk?

2014.08.14 12:44

Remélem az időjárás kegyes lesz hozzánk a hétvégén, mert most szeretnénk megünnepelni a kis makink 1 éves születésnapját. A kertbe tervezzük a murit 🙂 szóval nem lenne baj, ha nem szakadó esőben, és viharos szélben kellene a gyereknek elfújnia a tortán a gyertyát.

Kora reggel letudtam a súlyzós edzést, így mára ennyi volt a mozgás, holnap reggel lesz még egy óra súlyzózás, és hétvégére tervezem a kardió napokat, hacsak nem dézsából ömlik majd az eső.

Mivel nem indulok ősszel versenyen, ezért az étrendem mostanság a következőképpen néz ki.

2x eszem 50 gr zabpelyhet, és 2×50 gr rizst vagy kölest, ehhez megy még 2-3 szelet pufi rizs, a napi fehérje szükségletemet továbbra is csirkemellből, tojásból, zsírszegény túróból, és fehérje turmixból fedezem.

A tegnapi ebédem pl. majorannás csirkemell volt kölessel és zöldségekkel

Az 50 gr mennyiséget nemcsak saccolni szoktam, hanem konyhai mérlegen kimérem. Itt esetleg felvetődhet a kérdés, hogy főzés előtt, vagy után mérem pl. a rizst?

Minden tápanyagot, tehát rizst, húst, zöldséget mindíg a főzés vagy sütés előtt, azaz nyersen mérünk.

Ez azért fontos, mert nem tudhatjuk, hogy ki milyen főzési technikát alkalmaz, illetve milyen ízlésvilággal rendelkezik, pl. jól átsütve szereti a húst, vagy kevésbé. Mert ha jól átsütöm, akkor több víz távozik belőle, mintha kevésbé sütöm meg, akkor a súlya is több marad. Illetve ugyanez vonatkozik a rizsre is, ki tudja, hogy ki mennyi vízben főzi meg a rizst, ezáltal azt sem tudjuk, hogy pontosan mennyi vizet szív magába, ami a súlyt már azonnal befolyásolja.

De ha csak egy egyszerű szakácskönyvet veszünk, a receptekben ott is a feldolgozatlan, megtisztított (pl. csirkemell filézve) élelmiszer súlyát adják meg.

Tehát mindent nyersen mérünk!

A hétvégi szülinapi bulira keresek majd megint valami diétás finomságot, amit el tudok készíteni magamnak, hogy ne egyek félre nagyon, csak kicsit 🙂

Vélemény, hozzászólás?