Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

Erre figyelj oda, hogy ne zsírosodj!

2014.12.02 06:20

Tegnap visszaolvastam a 15 hónappal ezelőtti harmadik blogbejegyzésem.

Kattints ide:

https://www.fitten-pozitivan.com/news/honnan-indul-az-etrendtervezes/

Egyrészt tök jó volt nosztalgiázni, másrészt nagyon örülök, hogy gyakorlatilag mindent megörökítettem a szülés utáni visszaalakulásról testi-lelki szinten is, mert ez most januárban sok erőt fog adni nekem egy újabb versenyre való felkészülésnél.

A diétám nem ugyanaz lesz, mint az idei tavaszi versenyszezonban, hisz már más szintről indulok, mint közvetlen szülés után. Éppen tegnap jegyezte meg valaki, hogy “jól összeszedted magad”. Ez mondjuk egy nőre nézve, nem biztos, hogy pozitív hangzású 🙂 de egyébként igaz, hisz az elmúlt tömegelős időszakban izom és zsír is rakódott rám, hozzáteszem az utóbbinak egyáltalán nem örülök. Bár a barátnőm megjegyezte, hogy sokkal jobban áll, ha nem vagyok vékony.

Mondjuk nem is az a célom, hogy vékony legyek, hanem az, hogy zsírmentes izomtömeggel formás alakom legyen.

Minimum ilyen, de ennél csak jobb a következő tavaszra 🙂

Azt már tudjuk, hogy a formás alak 70%-ban a táplálkozáson múlik, a minőségi tápanyagbevitelen. Ezen belül is, ha fogyni, hízni, formálódni, tömegelni akarunk, akkor a megemelt fehérjebevitel mellett a minőségi szénhidrátokkal érdemes “játszani”, ugyanis az étrendben a szénhidrátok megfelelő elosztásának nagy szerepe van abban, hogy a fizikumunk milyen képet mutat, emellett a rossz időzítés a zsírosodáson felül, még egészségügyi problémához is vezethet (pl. cukorbetegség)

Mikor melyiket?

Léteznek gyors és lassú felszívódású szénhidrátok.

Az általánosságban elmondható, hogy a legtöbb napszakban jobban járunk a lassan felszívódó, kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosító, komplex szénhidrátokkal. Pl. teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, hüvelyesek, olajos magvak, zabpehely, teljes kiőrlésű tészta, zöldségek.

A lassan felszívódó szénhidrátok fogasztása nem okoz kiugró vércukorszint emelkedést, így az inzulinszint sem fog ugrálni, ami kiegyensúlyozottabb, hosszabban tartó energiaszintet eredményez, kevesebb zsírosodással.

Ezzel szemben a gyorsan felszívódású szénhidrátok fogyasztása (pl. minden olyan termék ami fehér lisztet és cukrot tartalmaz) hirtelen inzulinszint növekedéssel jár, ami azt eredményezi, hogy az eleinte magas vércukorszint hirtelen leesik, és ránk tör az éhség, amit ösztönösen gyorsan szeretnénk csillapítani, ezért gyorsan bekapunk valamit, ami tűzoltást jelent pillanatnyilag. Eredmény? Újabb hirtelen vércukorszint növekedés, és az ördögi kör kezdődik előlről. A napi szintű nassolás, így vezet elhízáshoz, ugyanis az inzulin egy raktározó hormon, mely a glikogénraktárak (máj, izom) telítődése után, előszeretettel pakolja zsírba a többletként elfogyasztott tápanyagokat.

Nem a kalóriák száma a lényeg, ha ugyanis azonos mennyiségű szénhidrátot viszünk be egyszerű, vagyis gyors szénhidrátokból, és lassú felszívódású szénhidrátokból, akkor látni fogjuk, hogy a gyors szénhidrátok hízlalni fognak, a lassúak esetében pedig ez nem, vagy csak kisebb mértékben fog jelentkezni, az elfogyasztott mennyiség függvényében.

Amit elsőre nem érzünk, de tapasztalni fogunk, ha zömében lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasztunk, hogy még nagyobb mennyiségű kalóriabevitel mellett sem zsírosodunk számottevően, mintha “szemét” kajából, vagy zömében abból vinnénk be hasonló mennyiségű tápanyagot.

A képlet egyszerű: gyorsan felszívódású szénhidrátokat csak edzés után fogyasszunk, amikor ki vannak ürülve a glikogén raktáraink, minden más napszakban a lassú felszívódású szénhidrátokat részesítsük előnyben, és tartózkodjunk azoktól a termékektől, amelyek fehér lisztet és/vagy cukrot tartalmaznak.

Vélemény, hozzászólás?