Erősítsd a szervezeted frissen facsart levekkel

2014.09.09 08:35

A gyerkőcnél megkezdődött a mesélős korszak. Még ugyan nagyon az elején járunk, de már fejből nyomom a kedvenc könyveit. A legújabb, hogy hozza a kis könyvét, leül elém, odanyújta és vár, hogy meséljek. Igen ám, de ha elolvastam, és vissza adom a kezébe a könyvet, ő úgyanúgy visszapasszolja nekem a labdát, hogy mégegyszer kezdjük előről. És ezt enyhe túlzással ötezerszer eljátszuk egy nap. Eddig a Török Mehemedes mese volt a kedvenc, most egy olyan könyvet nyomkod állandóan a kezembe, amiből a házi állatokat lehet megtanulni. Ja, és ha előveszek egy másik könyvet, mert én ezt már meguntam és azt kezdem el olvasni, az természetesen nem jó, mert ő ezt, és csakis ezt akarja hallani. 🙂

Szóval anya egész nap béget, mint a birka, meg kukorékol mint a kakas, mert a gyereknek ez tetszik, csak a gyöngytyúk hangját nem tudom utánozni, a többiben már profi vagyok! 🙂

Azért ezt 2 éve még nem igen gondoltam volna, hogy fekszem a nappali középen a temérdek gyerekjáték között, és mekegek, mint egy kecske. :))))

Tegnap este előszedtem a gyümölcscentrifugámat, hogy ma a reggeli mellé készítsek egy kis frissen facsart zöldség-gyümölcslevet. Elvégre itt az ősz, és az immunrendszert a vitaminok szedése mellett nem árt ilyen formában is támogatni.

Répát és almát mixeltem össze, amit megkóstoltattam a gyerkőccel is pohárból, és különösebben nem volt ellenére, ez pedig jó hír a későbbiekre nézve.

Nagyon szeretem a frissen facsart zöldség és gyümölcsleveket. Leginkább almát, narancsot, répát, céklát, zellert szoktam összefacsarni különféle kombinációkban, de van, hogy teszek bele uborkát is.

A frissen facsart zöldség és gyümölcslevek gondolom nem kell mondanom, hogy százszor egészségesebbek a dobozos társaiknál, valamint egy alakbarát étrendbe is jobban beilleszthetőek, mivel hozzáadott cukrot nem tartalmaznak. Emellett gazdag vitamin és ásványianyag források, aminek köszönhetően erősítik a szervezetünket, immunrendszerünket és gyógyító hatásúak, aktívan serkentik a kiválasztást, a zöldségek lúgos kémhatásukkal megkötik a savakat.

A frissen facsart sárgarépalé pl. fokozza a gyomor és belek vérellátását, ezáltal segíti az emésztést, tele van antioxidáns vitaminokkal, így az öregedést, és egyes betegségeket okozó szabad gyökök ellen is jó fegyverként szolgál.

A céklalevet kiválóan használhatjuk méregtelenítés során, ugyanis a májnak és az epének is jót tesz, magas vastartalma miatt fogyasztása nőknek különösen ajánlott.

Ha zellert is préselünk pl a répalé mellé, akkor segíthetünk az  ízületi bántalmainkon, valamint lúgos kémhatása remek a savak ellen. Bevethető álmatlanság esetén is, és ráadásul szabályozza a vízháztartást.

A préselésből visszamaradt zöldségpürét pedig zöldséges lepény készítéséhez fogom felhasználni, így semmi nem kerül a kukába.

Vélemény, hozzászólás?