Ember tervez, gyerek végez…

2013.09.09 14:23

A terhességem elején még azt képzeltem, hogy rengeteg mindenre lesz időm, ha már nem dolgozom, és a gyerekkel itthon vagyok. Hisz úgyis „csak” itthon kell lenni! Lesz időm főzni, rendben tartani a lakást, tanulni, olvasni, jókat aludni, és ami igen fontos nekem: edzeni.

Gondolom mondanom sem kell, hogy mindez egyenlőre csak hiú ábránd.  Örülök, ha a reggelimet egy részletben meg tudom enni, és nem kell folyamatosan felugrálnom közben. Az éjszakákról már nem is beszélve. Ha a gyerekem úgy dönt, nincs kedve aludni, akkor minden órában programot szervez nekem, ami kevés alvással jár ugyebár. 🙁  Túl sok energiám így nem marad a fent említett dolgokra, valamint a diétában, és edzésben is nehezebb kitartani fáradtan. Ilyenkor ahhoz lenne kedvem, hogy jól belakjak valami szénhidrát dús, édes ételből, és aludjak egy huzamban 10-12 órát.

Na de, ez a célomat semmiképpen nem szolgálná, ugye? Legalábbis a szénhidrát dús étel, biztosan nem.

Mivel most állandósulni látszik az időhiány, így nem bonyolítom túl a diétás étrendet. Fontos azonban, hogy minőségi tápanyagokat vigyek be a szervezetembe. Fehérje, szénhidrát, zsír.

Sportoló, és versenyzőként én eddig is a fehérjediéta mellett tettem le a voksom, és ez most sem lesz másképp, már csak azért sem, mert ezzel a táplálkozással szép eredményeket értem el! 🙂 Tehát bevállt.

Sokan nem is tudják, hogy nőként mennyire fontos szerepe van a fehérjének a diétában! Ugyanis ha az izomzatunkat elhanyagoljuk, az ahhoz vezet, hogy egyre könnyebben meghízunk. Az izom nyugalmi állapotban is 5x több kalóriát éget el. Ha elhanyagoljuk az izmainkat, és meghízunk, ettől az 5x-ös kalóriaégetéstől esünk el, valamint ha csökken az izomzat, lassul az anyagcsere, és a fogyás is megreked. Arról már nem is beszélve, hogy a testünk szép, formás körvonalait, a jól karbantartott izomzat adja.

Ezért fontos az, hogy szinte minden étkezés tartalmazzon jó minőségű fehérjét.

Pici gyerek mellett azonban nincs sok idő nagy mutatványokat csinálni a konyhában, így én is az egyszerűségre, gyorsaságra törekszem.

Így tettem tegnap is, és minimális időt töltöttem a konyhában. 🙂

reggeli:  60 gr zabpehely, ½ kanál vaníliás protein por, és egy banán

   (zabpehely forró vízzel leöntve, hogy megpuhuljon, belekeverni a protein port, és hozzá adni az összeturmixolt banánt) nyilván egy szigorúbb diétába a banán már kevésbé férne bele, de itt most nem erről van még szó.

ebéd: 1 doboz tonhal, oliva olajon megpirított cukkini, és rizs (villámgyorsan elkészíthető, és még finom is) 🙂

uzsonna:  ugyanaz, mint az ebéd  + 2 kisebb alma

vacsora: zsírszegény túró édesítővel

folyadék:  sok-sok szénsavmentes víz

Ez az étrend még nem tökéletes, mert legalább 5-6x kellene ennem egy nap, azért, hogy folyamatosan mozgásban legyen az anyagcsere, ( ez a fogyás szempontjából nagyon fontos) bár az látható, hogy minden étkezés tartalmaz fehérjét. Azzal, ha nem eszik az ember, nem fog célt érni, így nem lehet fogyni, csak tartalékolni fog a szervezet, és beindul a jojó effektus.

Sportolók esetében naponta 1,5-2,5 gr fehérjét javasolnak testsúly kilogrammonként, egyéni céloktól függően.

Én 1,5 gr fehérjével kezdem a diétát testsúly kilogrammonként, azaz 54,5×1,5= 81,75

Durván 80 gr fehérje/ nap, amit el kell, hogy fogyasszak ebből a tápanyagból.

Mit is jelent ez ételekre lebontva?  pl.:

100 gr csirke 20 gr fehérjét tartalmaz

100gr tonhal 20 gr fehérje

1 tojásfehérje 5 gr fehérjét tartalmaz

Megfelelő fehérje források: csirke/pulyka mell, tengeri halak, tofu, zsírszegény túró, cottage cheese, tojásfehérje, protein turmix

2 hét múlva, ha letelik a gyermekágyas időszak, akkor ezerrel nekiállok edzeni (na jó, ez kicsit túlzás volt, mert a seb gyógyulástól függ, hogy milyen intenzitást engedhetek meg magamnak) akkor pedig az edzés függvényében módosítani lehet majd a fehérje bevitelen.

Vélemény, hozzászólás?