Előre gondolva a karácsonyi lakomára

2014.10.29 20:13

Eddig nem zavart, hogy már októberben teletolják a boltokat a mikulás cuccokkal, meglepetés csomagokkal, amiből jól láthatóan egy helyes plüss állat feje kandikál ki. Eddig nem zavart, mert a gyerekem nem nyávogott utána. Több anyukától hallottam ezt a mondatot a polc előtt: „most nem veszünk, majd a Mikulás hoz Neked!” Hát… ebbe a sorba is beállok. 🙂

Tegnap délután séta közben benéztünk Kamillához a virágboltba, és ott szembesültem vele, hogy ismét előkerültek az illóolajok. Kérdeztem is, hogy már ilyen korán? „Milyen korán? Október vége van, és négy hét múlva Advent.”- válaszolta.

Bakker, négy hét múlva gyújthatjuk az első gyertyát, és mindjárt karácsony, észre se vettem, hogy ilyen gyorsan eltelt az ősz is.  Hazafele már azon gondolkoztam, hogy mit fogok sütni karácsonykor. Diétás beigli, és aprósüti receptem már van, azzal nem lesz gond, de közben az is eszembe jutott, hogy a nagyszülőknél a karácsonyi menü tele lesz finomabbnál finomabb, hagyományos ételekkel, süteményekkel, amit nem fogok kikerülni, hisz lássuk be, a karácsonyi vacsora a nagyszülőknél nem éppen a diétáról szól.

Hazaértünk, és gyorsan utána néztem, mihez nyúlhatok majd, hogy totálisan ne rontsam el azt az ünnepek alatt, amit eddig felépítettem, mert sajnos én is a hízékonyak táborába tartozom, ha nem figyelek oda. Persze az adagokra figyelni fogok, de a cukor az cukor, és a fehér liszt az fehér liszt.

Decemberben CLA-t Lecithinnel kombinálva biztosan beszerzek majd, utána pedig megtartom, mert január-februártól indul a felkészülés a tavaszi versenyszezonra, amiben megint csak jól fog jönni.

        

  https://www.protein-vitamin.hu/testsuly-kontroll-formulak-4/cla-400-80-kapszula-2-183

A CLA (konjugált linolénsav)  egy természetesen előforduló tápanyag, amely megtalálható a marhahúsban, tejben, sajtban, pulyka- és bárányhúsban.

Ha természetes forrásból akarnánk látható változást előidéző CLA-hoz jutni, hatalmas mennyiséget kellene enni a fenti ételekből, szám szerint olyan sokat, ami napi plusz 5000 kalóriát jelentene.
A CLA fogyasztó hatása abban rejlik, hogy eltömíti azon receptorokat, ahol a többlet zsír, és szénhidrát megtapadna, azaz képes csökkenteni a zsír felvételét, és gyorsítja a zsír égetését. Emellett,
• szabályozza a zsír és fehérje anyagcserét;
• javítja egy adott mennyiségű táplálék hatékonyságát;
• szálkásítja az izmokat, és jelentősen csökkenti a testzsírt.
(egy tanulmány szerint 3 hónap alatt 20%-al is képes csökkenteni a testzsírszázalékot)

https://www.protein-vitamin.hu/testsuly-kontroll-formulak-4/lecithin-55-kapszula-2-182

A lecithin szinte minden életfunkciónkban részt vesz, nélkülözhetetlen alkotóeleme a sejteknek, különösen a sejthártyának és az idegszövetnek. A lecitin az egyik összetevője azon fehérjéknek, melyek a vérben a zsírok szállítását végzik.

Májunk egyik feladata a zsírok lebontása, hogy a szervezet energiaforrásként fel tudja azokat használni. Ha a zsírbontás nem megfelelő, a zsírok felhalmozódnak. A lecitin elősegíti a máj megfelelő működését, különösképpen segíti a zsírok anyagcseréjét; a zsírok szállítását, energiaként való felhasználásukat.

Emellett a lecithin segíti a zsírok folyékony állagának megőrzését. Ilyen módon a zsírok nem tapadnak hozzá az érfalhoz és az artériához, gátolva ezzel a vér áramlását. Azáltal, hogy feloldja a zsírt a vízben,  nem engedi, hogy hozzátapadjanak az artériához, a lecitin nagyban segíti a szervezet megfelelő szív- és érrendszeri működését.

Emellett persze a mozgást az ünnepek alatt sem fogom elhanyagolni, ha más nem, átmozgató jelleggel, de mozogni fogok.

Vélemény, hozzászólás?