Éhgyomorra edzés?

2014.08.26 19:59

Tegnap végül is a betervezett lábedzésből kardió lett, futottam 5,6 km, többre már nem volt időm.

Ma megint csak edzés nélkül telt el a nap, egyáltalán nem volt lehetőségem mozogni, csak délután sétáltunk a gyerkőccel, amíg vártuk a szerelőnél, hogy kész legyen az autónk.

Reggelire aszaltszilvás zablepényt, ebédre pedig sárgarépás-zelleres csirkét ettem rizzsel.

Mindkettő nagyon fini volt, újabban teljesen rákattantam a sárgarépa-zeller kombinációra köretnek, akár minden nap tudnám enni.

Holnap délelőtt belevágok a hét súlyzós edzéseibe, -amit egyébként hétfőn akartam megtenni- lábazni fogok. Most, hogy beköszöntött a hűvösebb, szelesebb, esősebb időjárás, és reggel már később világosodik, a futásokat nem tudom még, hogy hova tudom majd átütemezni. Mivel eddig hajnalban keltem, és futottam, hogy visszaérjek, mire a férjem elindul dolgozni, most a hajnali sötétben futás gondolatával barátkoznom kellene, mert felöltözni még csak fel tudok, de sötétben futni nem szeretek. Vagy találnom kell a futásnak valami olyan időpontot, ami a család többi tagjának is megfelel. Ez kérdés tehát még nyitott…

Több emberke kérdezte már tőlem, hogy a kora reggeli futások előtt eszek valamit? Vagy csak futás után állok neki a reggelinek? Én szinte mindig eszem edzés előtt, nem megyek éhesen edzeni. Felkelek reggel, és azaz  első, hogy megeszem a proteines zabkásám felét (25 gr), iszok egy kávét, és rá 20 percre így indulok el futni.

Ennek több oka is van. Egyrészt azért, hogy ne legyek rosszul futás közben, ne essen le a vércukorszintem, másrészt pedig azért, mert az éhezés soha nem célravezető, inkább mindig a zsír megtartásához, és az izom elvesztéséhez vezet. A test a fizikai igénybevétel alatt kalóriát igényel, ha éhesen megyünk edzeni, akkor a legtöbbet az izmok bontásából fogja nyerni, a zsírt pedig raktározza. Megfelelő táplálkozással az izmokat védve lehet csak elérni, hogy a regenerálódási szakaszban a zsírhoz nyúljon a szervezet. Kardió edzések után a megemelkedett kalóriafelhasználás kb. 15-20 perc, míg erősítő edzés (pl. súlyzózás) esetén akár 24-48 óra is lehet.

Fölösleges tehát éhgyomorra szédelegve edzeni, és így kínozni magunkat maximális zsírégetést remélve. Hogy mit érdemes edzés előtt fogyasztani, és mikor, arról már egy korábbi bejegyzésemben írtam:

Kattints ide:

https://www.fitten-pozitivan.com/news/mit-egyel-edzes-elott-ha-dietazol-/

Vélemény, hozzászólás?