Egy módszer, ha lelassult a fogyásod

2015.02.14 20:13

A reggeli 40 perc kardió előtt egy adag L-karnitin, majd irány a futópad.

Edzés után irány haza, gyors zuhany, majd be az autóba, mert volt néhány dolog ami elintézésre várt. Délután főzőcske a családnak, és játék a gyerkőccel, így el is telt a napunk.

Tegnap kevesebb, ma több, holnap még több szénhidrát, majd újra kevesebb-több és így váltakoznak a napok egészen március első hetéig az étrendben a diétám során.

A diéta során elkerülhetetlen, hogy néha megálljon a fogyás. Ez azt jelenti, hogy az étrend betartása mellett sem következett be súly illetve zsírvesztés. Ilyenkor érdemes változtatni vagy az étrenden vagy az edzésprogramon. Az étrend esetében akár meg lehet próbálkozni a szénhidrát hintáztatás módszerével is.

Mit jelent ez?

A napi szénhidrátbevitel nem állandó, hanem naponta változik a bevitt mennyisége. Az ingadozó mennyiségű (kontrollált) szénhidrátbeviteltől az izmok glikogén raktárai kiürülnek/feltöltődnek de zsírként nem raktározódnak el. Gyorsul az anyagcsere, mivel a szervezet nem tud hozzászokni az azonos mennyiséghez.

Természetesen ennél a módszernél is csak minőségi szénhidrát fogyasztásról beszélhetünk, azaz a magasabb szénhidrátbeviteli napokon nem csokival és péksüteménnyel kell újratölteni az izmok lemerült glikogén raktárait. Fogyasszunk lassú és közepes felszívódású szénhidrátokat,  a gyors felszívódásúakat inkább kerüljük, azaz válogassunk a zöldségek közül, tegyük be az étrendbe a zabpelyhet, barna rizst, bulgurt, kölest, hajdinát, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, gyümölcsöket. Kerüljük a cukrot, fehér lisztes termékeket, burgonyát.

Hogyan csináld?

A hét napjain keverd meg a szénhidrát mennyiségeket. Lehetnek pl. 75-100-125 gr-os napjaid. Minél több az alacsonyabb szénhidrátbeviteles napod, annál intenzívebb lesz a fogyásod. Érdemes még figyelembe venni az edzéseidet is, pl. ha egy keményebb lábedzés vár rád, akkor azt iktasd be a legmagasabb szénhidrátbeviteles napodon.

Én pl. a nagyon alacsony szénhidrátos napokat nagyon rosszul tolerálom, ilyenkor szédülés, gyengeség, erős fáradtság lesz rajtam úrrá, ezért ezeket a napokat lehetőleg kerülöm is, esetleg közvetlen a verseny előtt iktatok be belőle néhányat. Ha valaki ilyet tapasztal az alacsony szénhidrátos napokon, akkor ennek kiküszöbölésére meg kell emelni egy kicsivel a bevitt mennyiséget!

Vélemény, hozzászólás?