Egészséges, alakbarát ebédötlet sütőtökkel

2014.09.06 12:34

Ez a nap gyorsan elment,  úgy érzem nem csináltam szinte semmit, mégis nagyon elfáradtam.

Reggel a konditeremben kezdtem egy órás súlyzós edzéssel, aztán irány haza főzni, majd délután csapatvizitre mentem be Pestre. Ezzel el is telt a nap, kora este még egy nagyot sétáltunk a gyerkőccel, és ennyi.

Az őszi-téli hónapokban sokaknak kedvelt csemegéje a sütőtök. Tegnap én is vettem egyet, amit ma ebédre készítettem el, sütőtökös csirke lett belőle.

Receptért kattints ide:

https://www.fitten-pozitivan.com/products/sutotokos-csirke/

A sütőtökkel kapcsolatosan jó hír, hogy teljes mértékben alakbarát, vagyis jól beilleszthető akár a diétás étrendbe is. Alacsony kalóriatartalma (100 gr 80 kcal-t tartalmaz) és magas rosttartalma miatt a fogyni vágyóknak is kiváló táplálék.

Jótékony élettani hatásait hosszasan lehetne sorolni: erősíti az immunrendszert, megfázásos betegségek hatékony ellenszere, rákmegelőző hatású, kiváló hashajtó, vizelethajtó és béltisztító, meggátolja a szervezet túlsavasodádát, allergia és bőrpanaszok esetén is javallot.

Régen a népi gyógyászatban máj, vese és bélbetegségek esetén is alkalmazták. Élénk narancssárga színe árulkodik a magas béta-karotin tartalmáról, ami a szervezetben A vitaminná alakul. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlott a fogyasztása.

Magja is nagyon egészséges, fehérjében és esszenciális zsírsavakban gazdag, E, B1, B2 vitamin források, sok magnéziumot és káliumot tartalmaz.

Aminek külön örülök, hogy a gyerek is imádja 🙂

Vacsira a salátámra tettem még a maradék sült sütőtökből, és ez is nagyon fini volt. (jégsaláta, pirított csirkemell sonka, pirított dió, és sült sütőtök)

A sütőtököt nagyobb darabokra vágtam, alufóliával bélelt tepsire tettem, meglocsoltam kevés oliva olajjal, sóztam, borsoztam, megszórtam kakukkfűvel, rozmaringgal és így sütöttem addig, amíg megpuhult. Ezzel a fűszerezéssel önmagában is nagyon finom, és egészséges!

A sütőtök számos ételhez felhasználható, legyen szó zabkásáról, édességről, levesről, húsételről, salátáról. Néhány diétás sütőtökös ételreceptet a következő napokban fogok feltölteni a receptek közé, lehet majd csemegézni 🙂

Vélemény, hozzászólás?