Edzésterv, valóban szükség van rá?

2015.04.22 20:17

Délelőtt megcsináltam az utolsó súlyzós edzést és ráhúztam még 40 perc kardiót. Pénteken lesz még egy fél órás átmozgatás és ennyi, holnap pihi.

Tegnap odajött hozzám egy lány az edzőteremben miközben személyi edzést tartottam és kérdezett néhány dolgot gyakorlatokkal kapcsolatosan és megkért arra, ha esetleg valamit nagyon rosszul csinálna szóljak rá egész nyugodtan, nem fog megsértődni.

Nem szoktam más embereket külön figyelni a teremben, hogy hogyan edzenek, de mivel minden nap ott vagyok, így látom. Vannak olyan típusú emberek, akik szívesen veszik, ha 1-1 gyakorlat kivitelezését kijavítom és vannak olyanok, akik tolakodásként élik meg, így általában csak akkor szólok, ha megkérnek rá.

Azonban -mivel tényleg minden nap ott vagyok- látom bizonyos emberek hogyan edzenek, és mennyit fejlődnek vagy nem fejlődnek azoktól az edzésektől, amiket nap, mint nap végeznek hosszú hónapok leforgása alatt.

Több emberre jellemző, hogy össze-vissza ugrál a gyakorlatok és izomcsoportok között, semmiféle rendszer nincs az edzéseiben, hetente többször is eltölt a teremben 2 órákat az edzéseivel, eredményt pedig nemigen látni rajta.

Nyilván ilyenkor az első kérdés az, hogy mi az edzés célja. Ha csak azért jön le, hogy ne legyen otthon, kellemes környezetben mozogjon 2 órát és fejlődni nem szeretne, akkor teljesen rendben van a dolog. Ha viszont fejlődni szeretne vagy kitűzött célokat elérni, (fejlődés és formálódás láthatólag nincs) akkor bizony rendszert kell vinni az edzéseibe. Edzésterv kell és nem csak azokat a gyakorlatokat kell csinálni, ami éppen akkor eszébe jutott, vagy ellesett mástól.

Sokszor csak néhány apró módosítás is elég az edzésekben, edzéstervben. Pl.  ha izomcsoportokra bontjuk az edzésnapokat. Vagy akár csak felső és alsótestre, vagy ha a teljes testes edzés gyakorlatait megfelelő rendszerbe építve végezzük el, nem össze-vissza ugrálva a gyakorlatok között.

A másik dolog, ami a fejlődést és kitűzött célok elérését gátolni tudja, ha a vendégek lemásolják egymást az edzőteremben.

„Ezt a gyakorlatot xy-tól láttam, ez nekem is jó lesz”

Igen ám, csak xy sem végezte helyesen a mozdulatot, és Te éppen azt a rossz technikát tanulod meg, ráadásul gőződ sincs arról, hogy egészen pontosan melyik izomcsoportra is dolgozol. Pl. ha kitöréseket szűkebb haránterpeszben végezzük, akkor inkább a combfeszítőt dolgoztatjuk meg vele, míg ha jó nagyokat lépünk ki előre, akkor pedig elsősorban a nagyfarizomra koncentrálunk. Ha rosszul másolod le a másik vendégtől, és ennek nem vagy tudatában, akkor már nem ugyanazt a célt fogod elérni az elvégzett gyakorlattal, illetve nem fejlődhetsz vagy nem úgy fejlődhetsz, arról már nem is beszélve, hogy milyen könnyen megsérülhetsz a rossz technikától.

Ha elsőre nem tudod, hogyan kell összeállítani egy edzéstervet, érdemes szakember segítségét kérni, legalább az elején.

Nekem pl. több olyan vendégem van, többek között Melinda is

 aki 4-6 hetente jön hozzám konzultációra, folyamatosan nem edzünk együtt. Ilyenkor kap egy új edzéstervet, átvesszük a gyakorlatok helyes kivitelezését, beállítjuk a súlyokat, személyre szabjuk és egyedül edz 4-6 hétig, majd újra találkozunk 1-1 alkalomra. Így biztosítva van számára  a személyre szabott, céljainak és edzettségi állapotának megfelelő edzésterv, kontroll alatt van és megtanulta a mozdulatok helyes kivitelezését, amivel elkerülheti a sérüléseket.  

Ha úgy érzed nem fejlődsz, nem jönnek a várt eredmények, hiába jársz edzeni hetente többször is, vigyél rendszert az edzéseidbe. Néha tényleg csak néhány apró módosításra van szükség ahhoz, hogy a fejlődés , változás beinduljon.

Vélemény, hozzászólás?