Edzésforma fogyás és inzulinrezisztencia esetén

2018.05.30 09:46

Alig eszel szénhidrátot, mégis könnyen zsírosodsz?

Nehezen szabadulsz meg a felesleges zsírtól diétás étrend mellett is?

Olvass tovább, hogy melyik mozgásformát válaszd ha fogyni szeretnél, és/vagy érintett vagy inzulinrezisztenciában. 

Elég sok továbbképzésen vettem már részt, de vasárnap az eddigi legjobb volt, a Feövenyessy Kriszta által tartott testolvasás-testtartás elemzés a gyakorlatban. Kriszta szenzációs ember, kiváló oktatót, ismét rengeteget tanultam az emberi testről és annak működéséről rehabilitációs szemszögből. 

Már meg is van a következő rehab továbbképzésem témája (funkcionális fascia tréning) és időpontja (június vége) amit nagyon várok. 🙂

A héten eddig  már túl vagyok 3 reggeli edzésen, ma reggel 5 km futás után, a következő gyakorlatsort csináltam meg pihenő nélkül 5 körben. 

– kitörés lábemeléssel 10-10 ism.

– guggolás vállról nyomással 10 ism.

– hátsó kéztámaszban ellentéstes bokaérintés 10 ism. 

A gyakorlatsor videója a facebook oldalon: https://www.facebook.com/FittenPozitivan/

Az elmúlt időszakban vércukorméréssel elég sokat tesztelgetem az edzés és ételek hatását a szervezetemre. Bár nincs inzulinrezisztenciám, (túl sok finomított szénhidrát betegség, olvass többet róla ITT) se diabéteszem, de egyrészt szerintem jó, ha ismeri az ember a saját testét, és annak reakcióit mind edzés és mind táplálkozás terén és ennek megfelelően tudatosan tudja alakítani életmódját, másrészt ahogy a túlsúly és inzulinrezisztencia mára már népbetegséggé vált, úgy engem is egyre több ilyen jellegű problémával keresnek meg, számomra pedig fontos, hogy ne csak elméleti, hanem hatékony gyakorlati, tapasztalati tanácsokkal tudjam őket segíteni. 

A ma reggeli mérések alapján a 45 perces kardió és erősítő edzés kombinációm 5,3-ről 4,4-re vitte le a vércukorszintem. 

Edzés előtt 2 ek. zabpehelyből és 1/2 reszelt almából készített zabkása volt a reggelim. 

Mozogj rendszeresen

A túlsúly szoros kapcsolatban áll az inzulinrezisztenciával, 2-es típusú diabétesszel, és számos más betegséggel, köztük a szívbetegségekkel és agyvérzéssel.  A kilóktól azonban sokan szörnyen nehezen szabadulnak meg, akiket ráadásul el is keserítenek az egészségügyi szakemeberek által adott étrend és mozgással kapcsolatos tanácsok, ami lássuk be, nagyon sok esetben jócskán információ hiányosak, vagyis csak rész információkat közölnek a pácienssel. Pl. túlsúly+2-es típusú diabétesz esetén: „fogyjon le” kapja az utasítást a beteg az orvostól, de arra vonatkozólag már nem kap elegendő infot – rosszabb esetben egyáltalán nem kap – hogy mindezt hogyan is tegye? Mit egyen, vagy mit ne? Mit mozogjon és mennyit? 

És igen tudom, manapság a járóbeteg ellátás esetében a 3 perces szabály él, vagyis pontosan 3 perc van egy betegre, ami semmire sem elég, legfőképp arra nem, hogy megfelelően ellássa az orvos az érintettet a táplálkozásra és edzésre vonatkozó információkkal, éppen ezért lenne fontos, hogy mi magunk legyünk tudatosak a saját testünkkel kapcsolatosan (is).

Testmozgás közben rengeteg minden más is lezajlik a szervezetünkben, nem csak a kalóriák égetése. Még ha valaki nem is túlsúlyos túlságosan, a mozgás,(30%) a megfelelően kialakított étrend (70%) mellett, része a 2-es típusú diabétesz és inzulinrezisztencia felszámolásának és a fogyásnak a folyamatában. 

Miért sportolj?

Az edzés: 

– csökkenti az étvágyat

– felgyorsítja az anyagcserét

– javítja az inzulinérzékenységet

– elősegíti a növekedési hormon termelődését

– számottevően mérsékli a stresszt

Milyen edzést végezz?

A zsírégetésben a leghatékonyabb mozgásformák: élénk séta, gyorsgyaloglás, futás, bringázás, úszás, ellipszis, taposás, sífutás, vagyis bármilyen aerob mozgás, ami tartós, folyamatos és eléggé intenzív ahhoz, hogy megfelelő pulzustartományba kerüljünk általa. 

Kardió edzés:

– normalizálja a vércukorszintet

– csökkenti az inzulin mennyiségét

– segít megszabadulni a túlsúlytól

– csökkenti a vér triglicerid szintjét

Azonban önmagában a kardió edzés kevés, olyan gyakorlatokat is kell végezni, amelyek építik az izomzatot, vagyis erősítő edzést. 

Erősítő edzések által a hormonok, különösen az inzulin (zsírraktározást végző hormon) helyes egyensúlya segíti a szervezetet a fehérjék felhasználásában, és ha sportolunk, akkor a megevett fehérjék izmokká alakításában. Az izomra azért van nagy szükségünk, mert az izom egy olyan szervünk, mely képes közvetlenül felvenni a glükózt, méghozzá inzulin nélkül. Ebből az következik, hogy minél nagyobb az izomtömegünk, annál kevesebb inzulinra van szükségünk, így mennyisége csökken. 

Vagyis a kardió és erősítő edzés kombinációja van a legjobb hatással a túlsúlyra, inzulinrezisztenciára és a 2-es típusú cukorbetegségre. 

Vélemény, hozzászólás?