Edzés és a koffein

2014.09.11 10:39

Miért jó szántóföld szomszédságában lakni?

Mert „barátságokat” köthetsz mindenféle jószággal. A kis vakond elmondom, hogy csak a mesében olyan kedves és aranyos, de ugyanez van az egérrel, pókkal, hangyával is. Stuart Little kisegér, mi???? Aha, persze….

Legújabb szerzeményem egy kis őszi dekoráció kintre a konyha ablak párkányára:

Nekem nagyon tetszik. 🙂

Tegnap megcsináltam egy súlyzós váll edzést, este pedig elmentem még egy kondi aerobik órára. A súlyzós edzés előtt kellett egy kis energizálás, mert eléggé fáradtnak éreztem magam, így megittam előtte egy házi készítésű proteines kávét.

Én ezt szoktam bevetni edzés előtti energizálásnak, csak ha nagyon készen vagyok – általában verseny időszakban –  akkor használok még pluszba  edzés előtti energizáló táplálék kiegészítőt.

A koffein a világon a legszélesebb körben használt élénkítő szer. Naponta több millióan fogyasztják kávé, tea, üdítők formájában, stimuláló hatása miatt ezt vetjük be a fáradtság ellen.

Azonban azt már kevesen tudják, hogy a koffein mobilizálja a zsírokat, hogy azokat energiaként hasznosítsuk, ami jó dolog ha keményen edzel és csökkenteni akarod a testzsír mértékét, de nem túl jó dolog akkor, ha egész nap egy íróasztalnál ülsz, és a kávét zsíros tejhab, és fánk kíséretében fogyasztod.

Emellett a koffein fokozza a teljesítményt, növeli a a kifejthető erőt, stimuláló hatása miatt az összpontosítást, koncentrációt, energiaszintet. Csökkenti az étvágyat, felgyorsítja az anyagcserét és segíti a zsírok energiaként való felhasználását, így sok súlycsökkentő termékben megtalálható alkotó elemként. Természetesen ebből is túlzásokba lehet esni, mint ahogy minden másból is, de ésszel használva biztonságos és nem okoz nagyobb függést.

Edzés előtt fogyasztva segítünk testünknek, hogy a zsírsavakat energiként használja fel, azaz a koffein jóval hatásosabbá teheti zsírégető edzéseinket, és az izmaink is extra energiát kapnak általa, keményebb munkára leszünk képesek.

Vélemény, hozzászólás?