Édesítő: melyik lehet a jó választás?

2014.09.29 19:52

A tegnapi edzésem elmaradt, helyette sétáltunk egy órát a gyerkőccel a napsütésben, és elkészült a cukkinilángos is.

Receptért kattints ide:

https://www.fitten-pozitivan.com/products/cukkinilangos-fuszeres-joghurttal/

Ebédre csirkemell mellé ettem meg. Nem volt rossz, bár egy kicsit bánhattam volna bátrabban a fűszerekkel, és őszintén szólva ha már cukkini, akkor inkább a sonkás cukkinilepény mellett teszem le a voksom.

Ma délelőtt edzettem egy órát lábra,

A súlyzós edzés után futottam 15 percet, majd lenyújtottam.

Délután készítettem magamnak egy kávét, keresem az édesítőt, amit bele szoktam tenni, feltúrtam a fél lakást, de sehol nem találtam, a gyerkőc úgy eldugta. Ez nagyon megy most nála, mindent elrejt, én meg győzzem megtalálni.

Édesítő helyett eritritet tettem a kávémba. Én ezt a kétfajta édesítőt használom az ételek és sütemények édesítéséhez, ritkán nyírfacukrot.  

Az eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben is előfordul. Teljesen kalóriamentes, ezért legideálisabb édesítőszer diétázóknak, fogyni vágyóknak. Nincs hatással az inzulintermelésre, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Édesítő ereje 60-80%-a a cukorénak, úgyanúgy felhasználható, mint a hagyományos cukor. Nincs utóíze.

A nyírfacukor édesítő hatása megegyezik a cukoréval, glikémiás indexe viszont jóval alacsonyabb, azaz lassabban emeli meg a vércukorszintet, azonban a nyírfacukor is cukor, ugyanúgy szénhidrát. Az arra érzékenyeknél nagyobb mennyiségben hasmenést, gázképződést válthat ki. Inkább az egészségünk miatt fogyasszuk, és ne a fogyás érdekében!

A stevia egy gyógynövény, mely édes. A növény kivonatait, szárított leveleit édesítésre használják, hátránya, hogy mellékíze van, ezért sokan nem szeretik.

Ezenkívül édesítésre alkalmas, főzésálló és biztonságos mesterséges édesítőszer a szacharin és ciklamát.

Vélemény, hozzászólás?