Derékfájás

2015.06.06 06:35

Szombat reggel 6:20. Család még alszik, nekem egy kis munka, mielőtt indul a napunk.

Újabb fejlemény a kis saját biogazdálkodásunkban: érik a cseresznyénk, úgyhogy nemsokára süthetem az  egészséges, alakbarát cseresznyés lepényt. 🙂

Mostanában minden este motorozni megyünk a gyerkőccel a faluba, illetve csak egy része motorozás az útnak, mert egy idő után úgy gondolja, inkább mi vigyük őt is és a motort is. Ez nem akkora gáz, ha már a házunk közelében vagyunk, viszont tegnap is, egy másik utca végén gondolta úgy, hogy vegyem fel és onnan hozzam haza. Hááát… mondanom sem kell ez mekkora féloldalas terhelést jelentett a derekamnak, ugyanis a gyerkőc már közel 15 kg, a  motor nem tudom mennyi, de mivel egyik kezemben a motor, másik kezemben a gyerek, így meg sem tudtam fogni rendesen a kis makit, ezért a csípőmmel kellett alátámasztanom. Így ma reggel rendesen derékfájással ébredtem.

Gondolom anyukáknak nem kell magyaráznom ezt a derékfájós érzést.

Bár a napokban az egyik srác barátunk felhívott, hogy 30 éves kora ellenére már másodjára csípődik be a dereka, szinte állandó derékfájással küzd és mondjak neki valamit, hogyan tudna javítani a helyzeten.

Szóval a derékfájás sajnos manapság már egy általános jelenségnek mondható, nyugodtan nevezhetjük civilizációs népbetegségnek, amit leginkább a kényelmes, ülő életmódnak köszönhetünk.

Fájdalomforrása lehet a gerinc bármelyik anatómiai képlete: porckorong, szalag, izom, kisízület, csigolya. Oka lehet konkrét, akár veleszületett elváltozás, betegség, vagy krónikusan fennálló rossz terhelés, baleset, keringési zavarok, kismedencei elváltozások, gyulladások.

A krónikus derékfájdalmak hátterében az esetek döntő többségében az izmok diszbalance állapota áll, amit stabilizáló tornával lehet javítani.

Ezért szoktam beiktatni az edzéseimbe és a vendégeim edzésébe is az instabil eszközöket, melyekkel más gyakorlatok közben (pl. guggolás) is nagyon jól fejleszthetőek a mélyizmaink.

Guggolás bosun magastartással 4×20 ism.

Vagy a bosun végzett fekvőtámasz 4×10 ism.

1-2 mélyizom erősítő gyakorlatot végezz el minden edzésen, ezzel elkerülheted, illetve csökkentheted a hát és derékfájást.

Vélemény, hozzászólás?