Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

Csoportos óra vagy személyi edzés?

2015.02.15 16:32

Ma pihi van az edzésben, egyébként természetesen nincs. 🙂 pedig reggel még a gyerkőc is fél 9-ig aludt, tehát én is aludhattam volna, mégis valamiért 6-nál tovább nem ment.

Délben családi ebéd volt, jöttek a nagyszülők, én a saját kis kajámat ettem, barna rizst, tonhalat és sült cukkinit. Délután pedig kimentünk a gyerkőccel az udvarra játszani, labdáztunk, és már elővettük a kis motorját is.

Nagyon várom már a jó időt, hogy újra reggelente, amíg a család alszik, mehessek a tóhoz futni. Sok elvetemült futó van a faluban, a szó jó értelmében persze, ugyanis minden tiszteletem az övék, hogy hidegben, szélben, hóesésben futócipőt ragadnak, és róják a kilómétereket. Na én ennyire fanatikus futó már nem vagyok, (amíg félmaratonokat futottam, én is ezt csináltam)  inkább a kényelmes kategóriába tartozom ezen a téren, akkor futok szabadban ha jó idő van, nincs hideg, nem esik az eső, és nem fúj a szél, ellenkező esetben inkább a teremben a futópadot választom.

Tegnap reggel egy anyukával, Csillával futottam együtt az edzőteremben, aki hozzám jár személyi edzésre. Eleinte csak táncos csoportos órára járt, aztán úgy érezte nem formálódik eléggé attól a mozgásformától, ezért keresett meg, és kezdtünk együtt edzeni.

Annak idején én is így kezdtem. Csak zsírégető aerobikra voltam hajlandó járni, és szentül hittem, hogy ettől majd szép kerek vállam lesz, és nagyon formás lábam, az eredmények azonban mégsem úgy jöttek az alakformálás terén, mint ahogy azt vártam.

Több év kellett ahhoz, hogy belássam az aerobik óra önmagában kevés a formálódáshoz, és bizony ehhez le kellett számolnom a súlyzós edzések felé támasztott előítélettel is, ugyanis míg aerobik órára jártam, azt gondoltam, hogy a súlyzós edzéstől csak vastagodom, azt pedig nyilván nem akartam. 

Mostmár edzőként is tudom, hogy ezzel nagyon-nagyon-nagyon sok nő van így, mármint hogy tévhitben élnek. Csak a csoportos óra,  az 1-2 kg-os súlyok, a rengeteg hasprés, és maximum a fitnesz teremben a kardió gép a belső comb géppel párosítva, és hosszú hónapok múlva is ugyanúgy néznek ki, nincs változás a testükön.  

Ilyenkor  legalább az elején érdemes konzultálni egy személyi edzővel, aki segítségünkre lehet az alakformálásban.

Miért jobb egy személyi edző, mintha minden nap lemennénk az edzőterembe egy csoportos alakformáló-zsírégető aerobik órára?

Csoportos óra esetében személyre szabott, egyéni céloknak megfelelő gyakorlatokról, és étrend javaslatról aligha beszélhetünk, sok esetben még a rosszul végzett mozdulatokat sem javítják ki az edzők.

Célorientált és hatékonyabb a személyi edzővel vezetett edzés, emellett egy edző étrendet és táplálékkiegészítő-tervet is tud készíteni az egyén igényeinek és céljainak megfelelően, ez pedig kulcsfontosságú kérdés az alakformálásban (70-30-as szabály) És ami még fontosabb: egy edzővel képesek vagyunk a saját határainkat átlépni, hiszen senki nem szeret szenvedni, de ha valaki ott áll mögöttünk, motivál és biztat minket, képesek vagyunk arra is, amire eddig nem is gondoltunk.

Vélemény, hozzászólás?