Csökkentsd a magas glikémiás indexet az egészségedért, és a fogyásért

2014.10.04 06:44

Tegnap nem tudom milyen légköri viszonyok voltak, de az biztos, hogy a napom egy fejfájcsillapítóval indult, és azzal is ért véget, pedig már hónapok óta nem kellett fájdalomcsillapítót bevennem. (igen, nem írtam rosszul a fejfájcsillapítót, gyerekkorom óta így hívom) 🙂

Az edzés sem ment túl fényesen emiatt, inkább csak átmozgató jellegűre sikeredett.

Egy hete elfogyott a szemránckrémem, és még nem volt időm másikat beszerezni, de nem gondoltam volna, hogy ennyire látszódik…. Este a teremben edzett két 15 év körüli fiú, és amikor végeztek az edzéssel, kifele indultak a teremből, odaköszöntek, hogy „viszlát”, és nem viccesen, hanem halál komolyan.

Bakker… egy hétig nem használok szemránckrémet, és máris viszláttal köszönnek…. vagy ez már így megy harminc felett?  :)))

Tegnap újratöltöttem a lefogyott „raktárkészletet”, hétvégén ugyanis újabb egészséges -alakbarát  ételmerényletre készülök. 🙂

Ma a husi mellé köretnek  a tegnap elkészített diós-lenmagos kölesgombócot fogom megenni párolt zöldséggel.

Receptért kattints ide:

https://www.fitten-pozitivan.com/products/dios-lenmagos-kolesgomboc/

Én minden étkezésem alkalmával egyaránt fogyasztok szénhidrátot, fehérjét, és zsírokat is. Ez egy kiegyensúlyozott diétában igen fontos, hogy ne vonjuk meg egyik tápanyagot sem a szervezettől,  minden étkezésünk tartalmazza mind a 3 féle tápanyagot, de ennek nagy jelentősége van a glikémiás index szempontjából is.

Mi is az a glikémiás index pontosan?

A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-100 terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján.

glikémiás index  megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, arról azonban nem tájékoztat, hogy mennyi szénhidrát van egy adott élelmiszerben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.

Minél alacsonyabb egy élelmiszer glikémiás indexe, a felszívódása során annál kevesebb glükózt juttat a szervezetünkbe, ezzel együtt a zsír raktározása is minimális szinten marad.

Ezzel szemben az ételek magas GI értéke gyorsan felszívódó szénhidrátokat jelez, melyek a vércukorszintet és az inzulinszintet egyaránt gyorsan megemelik.

A gyors emelkedést gyors vércukorszint esés követ, amely éhségérzet formájában nyilvánul meg. A rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztott magas GI értékű élelmiszerek magas vérnyomást, magas koleszterin szintet okohatnak, illetve a szív és érrendszer egyéb rizikó faktorainak fokozódását eredményezik.

Mitől csökken a glikémiás index?

Ha egészséges zsírokat és/vagy fehérjéket is eszünk a gabonákkal együtt, az minden esetben csökkenti a glikémis index értékét. A savanyú ételek szintén csökkentik a GI-t, éppen ezért a gabonaételek (pl rizs, köles, bulgur, teljes kiőrlésű termékek) mellé kiváló választás egy zöldségsaláta.

A rostok jelenléte szintén nagyon fontos a glikémiás index csökkentésének szempontjából.  A több rost hamarabb ad teltségérzetet, és a rostok miatt nehezebben fér hozzá a szervezetünk az egyéb magas GI-ű szénhidrátokhoz is, ezért érdemes előnyben részesíteni a teljes kiőrlésű gabonákat, vagy együnk sok zöldséget a gabonák mellé.

Törekedj az étkezéseid során bevinni mind a 3 tápanyagot minőségi szénhidrát, minőségi fehérje és minőségi zsír formájában, ezzel sokat tehetsz az egészségedért és az alakodért!

Vélemény, hozzászólás?