Alacsony zsírtartalmú étrend

2014.09.21 20:57

A mai napom úgy alakult, hogy sem edzeni, sem a Fitbalance-ra nem jutottam el, helyette bevásároltam, főztem, takarítottam egy kicsit, sétáltunk a gyerkőccel, és játszottunk az udvaron. A nap vége már egy kicsit nyűgösre sikerült, valószínűleg Törperős délután már érezte a hidegfrontot.

Vasárnapi ebédnek zöldséges halszeletet készítettem rizzsel:

Receptért kattints ide:

https://www.fitten-pozitivan.com/products/zoldseges-halszelet/

Az elmúlt két bejegyzés témája a zsír volt, illetve annak eloszlása a testen. Gondoltam ma sem szakítom meg ezt a vonalat, márcsak azért sem, mert sokan ha fogyni szeretnének, akkor elsőként a zsírt igyekeznek kiiktatni az étrendből.

Pedig a zsírnak, igenis szerepe van a fogyásban, a jó zsírnak!!! Erről már egy korábbi bejegyzésben írtam, erről itt lehet olvasni:

Kattints ide:

https://www.fitten-pozitivan.com/news/zsirok-szerepe-a-fogyasban/

Van olyan, aki drasztikus módon lecsökkenti a zsírbevitelt azért, hogy ledobja a felesleges kilókat, és hosszú időn keresztül alacsony zsírtartalmú étrendet követ.

Mi ezzel a probléma?

A nagyon alacsony zsírbevitel számos tápanyaghiányhoz és egészségügyi problémához vezethet. Bizonyára hiányozni fognak az esszenciális zsírsavak, amelyek növényi olajban, magvakban, olajos halakban találhatók, és ezért komoly bőrproblémákat okozhatnak, ami megzavarja a hormonegyensúlyt, vagy vérnyomásban, véralvadásban okoz gondot.

Az alacsony zsírtartalmú étrendben alacsony lesz a zsírban oldódó vitamin mennyisége (A,D,E), valamint ha nagyon kevés zsírt veszünk magunkhoz, ez gyakran eredményez alacsony kalória- és tápanyagbevitelt. Az alacsony kalóriatartalmú étrend rövid időn belül a glikogénraktárak kiürüléséhez vezethet, csökken az energiaszint, az edzés kapacitás, fáradás következik be, gyengül az edzések közötti regeneráció. Növekszik a fehérjelebontás, ami az izom tömegének és erejének csökkenését jelenti, vagy az izomfejlődés hiányához vezet.

Tehát látható, hogy számos egészségügyi problémánk adódhat a túlzottan alacsony zsírbevitel miatt.

Ha fogyni szeretnénk, akkor se iktassuk ki a zsírokat az étrendből, nem ez a sikeres és tartós fogyás titka. A mennyiség helyett tegyük át a hangsúlyt a minőségre, és válasszuk a jó zsírokat.

Vélemény, hozzászólás?