A súlyzós edzéstől vastagodom..

2014.10.20 21:49

Ma délután elmentünk a gyerkőccel a játszótérre, ahol éppen egy kisfiú és kislány játszott, olyan 6-8 éves formák lehettek. Odaparkolok a babakocsival a homokozó mellé, köszönök a gyerekeknek, erre a kisfiú ezzel kezdi, idézem: „ha ide jöttök, eltöröm a kezedet!” Gondoltam, biztosan rosszul hallok….

A következő mondat, ami elhagyta a száját, idézem: „ha bejön a homokozóba (közben mutogat a gyerekemre) megrugdosom!” És mindezt halál komolyan!!

Ez mégis mi? Vagy hogyan? Vagy egyáltalán? Az ilyen gyerekből mégis milyen felnőtt lesz?

Kellett egy kis idő, hogy mindezt a jelenetet feldolgozzam…. 

Tegnap megünnepeltük a férjem szülinapját, itt volt a család, volt két torta, és finom ebéd, amit az egyik nagymami főzött nekünk. Holnap pedig családi lazulásba kezdünk 3-an, amit már nagyon várok. 🙂

Éppen ezért az edzések a héten kicsit felborulnak, ma pl. pihi volt, holnap korán reggel lesz egy súlyzós edzés, 15 perc kardióval, és utána csak pénteken tudok legközelebb edzeni, meg a hétvégén. 

Az elmúlt napokban kaptam egy levelet a következő kérdéssel: 

„elkezdtem súlyzós edzéseket végezni, iszom a fehérjét, és most úgy érzem, hogy ezzel csak vastagodok, a zsír pedig ugyanúgy ott van rajtam.” 

Őszinte leszek: az elején én is így voltam ezzel.  Még egy időre fel is hagytam a súlyzós edzésekkel, mert úgy voltam vele, hogy ennyit nem ér az egész, hogy a combom nem fér bele a farmerba. Aztán elkezdtem egy versenyre felkészülni, helyesen étkezni a súlyzós edzések mellé, a súlyzós gyakorlatokat megfelelő sorozat és ismétlésszámban végezni személyi edző segítségével, nemcsak össze-vissza, belekapva ebbe-abba, hanem jól felépített tematika szerint haladva, és lám… megérkezett az eredmény. 

Az alakunk 70%-ban a táplálkozáson múlik. Akkor is, ha sportolunk, mozgunk, súlyzóst edzést végzünk. Ha elkezdtél súlyzókkal edzeni, beépítetted a fehérje turmixot az étrendedbe, de alapjában véve nem változtattál a táplálkozás minőségén, ebben az esetben érezheted azt, hogy nem a várt hatás jön, hanem éppen hogy vastagodni kezdtél. Ilyenkor továbbra is a táplálkozás körül érdemes keresgélni az okokat, majd megvizsgálni az edzés felépítését, gyakorlat típusokat, sorozat, és ismétlésszámokat. Eleinte érdemes kikérni egy szakember segítségét, összeállítani egy étrend javaslatot, edzéstervet a céloknak megfelelően. 

Ugyanis a súlyzós edzés egyik jótékony hatása, hogy megemeli a nyugalmi anyagcserét, tehát alapjáraton is több kalóriát fogsz felhasználni a  nagyobb izomtömeg miatt, ami nagy mértékben segíti a zsírégetés folyamatát, de ha emellett is több kalóriát viszel be a szervezetedbe (ezen belül is túlnyomó részt szénhidrátot), mint amennyire valóban szükséged lenne, akkor ne várjunk túl nagy fogyást. 

Érdemes tehát egyszerre figyelni a tiszta táplálkozásra (ezen belül is a szénhidrát fogyasztásra), és a megfelelően végzett edzésekre.

Ma nagyon finom köretet csináltam a husi mellé: 

Édesburgonyás bulgurt. Nagyon egyszerűen készítettem: meghámoztam, apró kockákra vágtam egy édesburgonyát, kevés kókuszzsíron megpirítottam, kicsit sóztam, majd hozzáforgattam a megfőtt bulgurt, és kicsit összesütöttem. 

Holnap cukkinis bulgursaláta lesz napirenden. 🙂 aminek a receptje felkerül a holnapi bejegyzésbe. 

Vélemény, hozzászólás?